Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Непушачи лакше проналазе посао и зарађују више од пушача!

Лекари већ дуго упозоравају на штетна својства цигарета.

1607254901_Depositphotos_8068489_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Једна студија угледног Универзитета Стандфорд Сцхоол оф Медицине сугерише како цигарете имају штетан учинак не само на ваше здравље, већ и каријеру.

Калифорнијски истраживачи тврде како особе зависне од никотина теже проналазе посао, па самим тим зарађују мање од особа које су непушачи.

- Опасност коју цигарете имају по здравље пушача позната је већ годинама, али ова студија пружа увид у финансијску штету коју пушење изазива, утицај на успех у запошљавању и разлику у заради – изјавила је вођа истраживања др Јудит Прокаска.

Прочитајте још: Пуше Е-цигарете и мисле да НЕ ПУШЕ, а овај податак ће их ПРЕСТРАВИТИ

Прокаска и њен тим испитали су 131 пушача и 120 непушача. Обе групе на почетку истраживања биле су незапослене, а групе су проматране на почетку студије, после шест месеци и након годину дана.

Студија је дизајнирана с циљем да пушачи и непушачи буду што сличнији у погледу радне способности, али и након контролисања ових варијабли пушачи су још увек били у великом недостатку.

Фото: Депозит

- Открили смо како пушачи пуно теже проналазе посао него непушачи – рекла је докторка.

Прочитајте још: БРОЈКЕ КОЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУ: Милиони УМРЛИХ због конзумирања ЦИГАРЕТА

Резултати потврђују: након годину дана 56 посто непушача и само 27 посто пушача пронашло је посао. Пушачи су такође у просеку зарађивали 5 долара мање по сату од својих здравијих колега.

Пушачи су у просеку били млађи, слабијег образовања и лошијег здравственог стања од непушача, а таква разлика истиче Прокаска, може неповољно утицати на особу која тражи посао.

Ипак, није јасно да ли је пушење главни узрок незапослености.

Прочитајте још: Ово су СЈАЈНИ ТРИКОВИ како да се ЛАКШЕ ОДВИКНЕТЕ од ЦИГАРЕТА (ВИДЕО)

- Не знамо да ли пушачи теже проналазе посао или је вероватније да изгубе посао и да ли непушачи почињу да пуше када изгубе посао– рекла је Прокаска.

Тим тренутно ради на новом истраживању које ће испитати да ли се особе које су успешно победиле зависност од никотина лакше запошљавају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas