Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јутарњи УМОР може бити последница једне лоше навике: Погледајте шта вам црпи енергију

Постоји неколико теорија о томе шта доприноси повећању јутарњег умора

1694163337_shutterstock_2059077560.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Хронични стрес неминовно нам одузима највише енергије, узрокује умор и емоционалну исцпљеност. Извесни ниво стреса је „животни зачин“, ипак постоје начини уз које можемо да се изборимо са великим количинама стреса.

Јутарњи умор и недостатак енергије често су последице лоших навика. Уколико се питате, како је могуће да сте поспани и после 8 сати сна, присетите се намирница које сте конзумирали у току претходног дана. Кривац се можда „крије“ у обилној вечери. Др Марy Валвано наводи да је обилна и касна вечера у многим случајевима окидач за јутарњи умор.

Доручкуј као краљ, вечерај као сиромах

“Изрека да доручкујемо као краљ, ручамо као принц, а вечерамо као сиромах има биолошку основу. Ћелије у зависности од доба дана различито метаболишу храну, тело на један начин користи енергију из хране у 8 сати ујутро, а на други у 18 часова. Касни вечерњи оброк може умањити ниво шећера у крви и на тај начин деловати на јутарњи умор и недостатак енергије на почетку следећаг дана“, каже Валвано.

Јутарњи умор и енергетска пића

Обилна касна вечера може да утиче и на квалитет сна и наруши циркадијални ритам нашег тела. Интерниста др Рувини Wијетилака наглашава да ће мањак квалитетног сна, посебно дубоког сна, утицати на нижи ниво енергије. У највећем проблему су особе које касно вечерају и спавају мање од 7 сати.

Стручњаци додају да и поред свега наглашеног, касни оброк није искључиви кривац за јутарњу поспаност и мањак енергије. Кривце треба тражити и у енергетским пићима која нагло подижу ниво шећера у крви и угрожавају здравље срца и мозга, изазивају упале, повец́авају крвни притисак, кажу лекари.

Пића која могу повољно деловати на митохондрије

С друге стране поједина пића, која такође садрже кофеин могу повољно да делују на ниво енергије и спрече јутарњи умор.

“Кофеин из зеленог или ферментисаног чаја може да утиче на митохондије које су одговорне за произвидњу енергије”, каже Валвано.

Митохондрије су органеле у ћелијама, које омогућавају да се енергија коју уносимо у организам путем исхране, претвори у енергију за ћелије.

Исхрана може да црпи, али и дарује енергију телу. Мањак енергије и појачана поспаност често су последице седетарног начина живота, употребе намирница богатих шећером и транс мастима, којих има највише у прерађеним намирницама.

Редовно физичко вежбање може повољно утицати на ниво енергије, ојачати циркулацију и на тај начин снабдети крвљу и храњивим материјама мозак и мишиће. Препорука је најмање 30 минута вежбања умереног интензитета током сваког дана, на пример брзог хода, вожње бицикла или пливања. Исхрана богата поврћем, воћем, житарицама од целог зрна, рибом, месом и млечним намирницама са мање масти, такође, је добар начин да обезбедимо организму довољне количине енергије.

Хронични стрес

Хронични стрес неминовно нам одузима највише енергије, узрокује умор и емоционалну исцпљеност. Извесни ниво стреса је „животни зачин“, ипак постоје начини уз чију помоћ можемо да се изборимо са великим количинама стреса и његовим штетним утицајем на физичко и психичко здравље. Технике дисања и опуштања, омиљена музика, разговор са пријатељима, шетња по природи имају лековита својства.

Када је умор разлог за бригу?

Краткотрајни пролазни умор није разлог за бригу, али умор који траје дуже од две седмице, посебно ако је праћен губитком апетита, недостатком даха или повишеном телесном температуром разлог је да посетимо лекара. Низак ниво енергије може да буде последица инфекција, проблема са радом штитасте жлезде, поремећаја спавања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas