Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како ГОВОР ТЕЛА открива лаж? Препознајте мале сигнале

Иако већина нас воли да мисли да има отворену и искрену комуникацију са другима, није необично да налетимо на људе који лажу или скривају истину

1683539105_shutterstock_1443633212.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како објашњава неуронаучница и специјалисткиња за комуникацију Керлоин Лиф, постоји низ показатеља који указују да неко лаже. То могу бити лингвистички знаци, обрасци у говору, дрхтање, нервоза, знојење,… Ипак важно је запамтити да многи од ових знакова могу бити показатељи да неко не говори истину али они нису и гаранција да је то тако.

Неки људи су по природи нервознији у комуникацији са другима и склањаће поглед иако вас не лажу. Многи од сигнала лагања се поклапају са понашањем социјално анксиозних особа, па нису увек најбољи показатељ да ли неко лаже или не.

Обрасци говора

Док замуцкивање може да буде један од показатеља да особа лаже, постоји још један сигнал на који моежете да обратите пажњу – откривање премало или превише информација. Понекада људи који лажу дају сулудо детаљне информацје и разрађене приче свом саговорнику. Такође треба обратитити пажњу и на тон и висину гласа као и на речи које често гутају. Др ЛИф напомиње да је често људима који лажу тешко да се држе у потпуности своје приче, па ако обратите пажњу можете уочити неслагања у причи.

Визуелни индикатори

Др Лиф објашњава да код особе која лаже често можемо да уочимо промену у говору тела – може покривати уста током разговора и склањати поглед. Ове знаке ћете посебно уочити ако није уобичајено за особу са којом разговарате. ипак важно је да знамо да говор тела може да указује на лагање али и не мораи није добро да своју претпоставку донесемо само на основу овог индикатора.

Шта да радимо ако мислимо да нас неко лаже?

Ако мислите да вас неко лаже најважније је да утврдите зашто вас лаже. Лагање са малициозним намерама је опасно и угрожава наше ментално здравље и односе. Мање лажи доприносе нарушавању односа поверења.
Ако мислите да вас неко лаже можете да отворено иступите са својом претпоставком и утврдите шта се тачно догађа. Будите свесни тога да сви ми лажемо из различитих разлога и важно је да откријете да ли вас неко лаже са злом намером. Искреност јесте тешка али је и најисплативија опција на дуже стазе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas