Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је ФИНАНСИЈСКА СЛОБОДА повезана са (негативним) начином размишљања?

Проверите каква су ваша уверења о новцу

1682430427_shutterstock_364153139-covek-plaza-laptop.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Већина нас би волела да достигне богатство и обиље, да комотно живи не размишљајући о новцу, али само је малобројнима доступна финансијска слобода. Шта они имају (осим новца) што ви немате?

Они који желе да преузму контролу над својим новцем, често се нађу спутани уверењима о богатству, која стварају препреке у постизању финансијских циљева. Укорењене идеје да је тешко доћи до новца, или да поштени људи нису богати, или о томе шта је успех, могу створити ментална ограничења, због којих финансијска слобода остаје недосежна. Било би изазовно пробити ове границе, формирати позитивне ставове о новцу и створити трајну промену. Да ли сте спремни да покушате?

Шта је финансијска слобода

Финансијска слобода није сама по себи обиље – то је могућност (способност) да се живи без бриге о новцу. Подсвесна веровања о богатству могу вас заробити страховима и бригама због новца, које сте можда „наследили“ од породице и друштва, или су се наметнула кроз ваше искуство.

Ове идеје могу варирати од страха од новца, до банкрота и дугова и могу укључивати негативне наративе као што су „нисам довољно добар“, „никада ми неће бити довољно“, „новац није важан“…

Ако постанете свесни ових уверења, можете почети да их мењате и креирате продуктивније ставове.

Како негативна уверења стварају препреке финансијској слободи

Негативни начини размишљања о новцу, могу имати снажан утицај на наше понашање и менталитет. На пример, осећај трах или стида може довести до избегавајућих стратегија као што је импулсивно трошење, недостатак штедње, тражење краткорочног задовољства уместо дугорочне финансијске сигурности.

Слично томе, веровање да је тешко доћи до новца може довести до осећаја оскудице, што резултира недостатком мотивације да се трага за финансијским обиљем. Поред тога, негативан начин размишљања о новцу, може створити препреке финансијској слободи тако што отежава тражење помоћи или ресурса, који би могли бити корисни.

Многи људи се стиде и устручавају да разговарају о својим финансијама са другима, што значи да немају приступ саветима или упутствима која су им потребна за доношење информисаних финансијских одлука. Ова негативна уверења такође могу довести до осећања безвредности, неадекватности и немоћи, стварајући зачарани круг и заробљавајући вас у стресној финансијској ситуацији.

Препознајући ове ограничавајуће начине размишљања, постајемо свесни зашто нам је финансијска слобода ускраћена и можемо направити позитивне промене, ка бољој финансијској будућности.

Финансијска слобода уз промену начина размишљања

Није увек лако препознати уверења због којих нам је финансијска слобода тако недостижна, али то је важан први корак ка њиховом превазилажењу. Почните тако што ћете одговорити себи на питања, као што су:

„У шта верујем, када се ради о новцу?“

„Како се осећам када размишљам о богатству?“

„Шта је за мене изобиље?“

Одговори на ова питања могу вам помоћи да идентификујете свој негативан начин размишљања, који затим можете променити. Почните тако што ћете пронаћи одговоре на нова питања:

„Да ли ми ова мисао помаже или штети?“

„Шта би било снажније уверење?“

„Шта је за мене финансијска слобода?“

Преобликујте мисли и уверења у сопствену корист, на пример, ако верујете да новац никада неће доћи, преформулишите ову помисао и реците себи: „Ја сам у стању да створим обиље ако предузмем неопходне кораке.“

Радите активно на замени негативних уверења и усвајању позитивнијих и продуктивнијих ставова о богатству – то може укључивати читање књига о финансијском успеху, разговоре са пријатељима и члановима породице за које је финансијска слобода реалност у којој живе, похађање курса о управљању финансијама. Кључно је да направите акциони план који ће вас држати мотивианим и на правом путу ка вашим циљевима.

Како да развијете позитиван начин размишљања о новцу и обиљу

Финансијска слобода се може освојити  развијањем позитивног става о новцу и обиљу, а то ћете учинити тако што ћете признати на које начине је новац добар за вас и шта са њим можете учинити. Новац можете корисити да побољшате свој и туђе животе, може помоћи у изградњи односа и стварању прилика. Зато почните да размишљате о томе како бисте то могли да употребите на прави начин у свом животу. Затим се фокусирајте на развијање става захвалности и уважавања оног што тренутно имате. То може укључивати прављење списка материјалне имовине на којој сте захвални или одвајање времена да размислите о томе колико сте далеко стигли и колико се ваш успех и иметак повећао у одређеном периоду.    Затим направите акциони план за постизање финансијског обиља – поставите специфичне циљеве, као што је уштеда одређеног износа сваког месеца или одређена улагања.

Такође, анализирајте своју финансијску ситуацију и израдите план буџета који описује ваше приходе, трошкове и уштеђевину. Важно је и да поставите мање, оствариве циљеве који ће вам помоћи да останете мотивисани на путу ка већим прекретницама. Финансијска слобода је поставка вашег будућег успеха и зато почните одмах да формирате позитивне ставове и начин размишљања о новцу и обиљу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas