Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како можете да поправите први утисак? Четири корака до бољег представљања

Прилика да се остави добар први утисак може бити пропуштена, али увек постоји шанса да се она побољша

1697357633_shutterstock_1443616958.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли се осећате као да сте (ненамерно) оставили лош први утисак на некога? Или имате потешкоћа да се отворите када је у питању упознавање нових људи због ниског самопоштовањаили анксиозности?

Ништа није изгубљено. Први утисак је само први утисак. Мора проћи више времена за мишљење које се заиста рачуна.

1. Схватите да је почетни утисак управо то – почетак.

Сви смо променили мишљење о некоме након што смо га дуже и боље упознали. Помислите на колегу за кога сте у почетку мислили да је сјајан, али онда сте радили на пројекту са њима и схватили да су они само неко коме је потребно више времена да се отвори према људима. Ако на први утисак гледамо као на јединствену прилику у којој можете само победити или уништити, онда је лако наћи изговоре да не покушавате да поправите тај утисак. Истина је често другачија. У стварности, мишљења људи се стално мењају . Не само од доброг ка горем, већ и од лошег ка бољем.

Ако желите да вас неко упозна у истинском светлу, отворите му се. Позовите особу на ручак или се добровољно јавите да јој помогнете. Док посматра ваше вештине и почне да заиста упознаје вашу личност, његово мишљење ће се променити у складу са тим.

2. Поновљене кратке интеракције су најбржи начин за изградњу поверења

Студија са Харварда показала је да је обично потребно осам узастопних позитивних сусрета да би се променило негативно мишљење друге особе о вама. Зато будите упорни и кладите се на дугорочно. Поред тога, кратки, предвидљиви контакти повећавају поверење више од једног продуженог састанка.

3. Јасно реците да сте можда погрешно схваћени

Искреност може помоћи у смањењу неспоразума и промени тока дискусије. Једноставно реците: "Осећам се као да се у почетку нисмо најбоље слагали. Могу ли да те одведем на ручак?" Искреност може променити динамику било које везе и у великој мери променити нечију перспективу.

Ако мислите да први састанак није био најуспешнији, објасните како сте видели ситуацију и проверите је са другом особом. Признајте шта је утицало на понашање које је могло допринети лажном утиску. Ако вам је ум био оптерећен породичним проблемима, због којих сте били одсутни или нервозни током састанка, реците то.

4. Питајте их за савет – о било чему

Према Вхартоновом професору Адаму Гранту, тражење савета је заиста мудра стратегија на путу да постанете утицајни. Ово је подржано студијом у којој су истраживачи тражили од људи да преговарају о потенцијалној продаји комерцијалних некретнина. Када су продавци питали купце за савет како да остваре своје циљеве, 42% је успело да постигне договор који је усрећио обе стране.

- Тражење савета подстакло је већу сарадњу и размену информација, претварајући потенцијално тешке преговоре у добитне. Студије показују да је тражење савета један од најефикаснијих начина да се утиче на колеге, надређене и подређене у индустрији, финансијским услугама, осигурању и фармацеутској индустрији - пише Грант.

Дакле, ако се осећате као да нисте оставили позитиван први утисак, само напред и питајте другу особу за савет о неком аспекту посла. Ово ће вам такође омогућити да се поново повежете са том особом и оставите нови, позитивнији утисак. Психолог Роберт Чалдини каже да тражењем савета "не добијате добру основу за интеракцију". Савет се тада увек може узвратити, као и захвалност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas