· · Коментари: 0
ОБРАЗОВАЊЕ

Ко ЧИТА КЛАСИКЕ има НЕВЕРОВАТНУ способност у односу на ДРУГЕ ЉУДЕ

Ако сте мислили да су књижевни класици у модерном и брзом добу превазиђени, јер ко још има времена да чита Достојевског и размишља о Толстојевој "Ани Карењини", грешите.

1604159059_Depositphotos_4085071_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Истраживања показују да они и даље имају своју публику, а да нам притом "блискост" са таквим штивима помаже да се боље снађемо у 21. веку, лакше препознамо праве вредности и "прочитамо" људе око себе.

Прочитајте још: Да ли ТРЕБА оставити ДЕТЕ САМО У КУЋИ? У ШОКАНТНИМ случајевима је то (НЕ) ОПРАВДАНО

Док неки сматрају да је читање ових дела губљење времена, јер се враћамо у прошлост док живимо неко друго доба, америчка студија указала је да је управо та навика корисна и у садашњости и за будућност. Психолози из њујоршке Нове школе за социјална истраживања дошли су до закључка да су људи који воле класичну литерару бољи и вештији у препознавању туђих емоција од оних који преферирају "лакша" штива.

Тајна је у личностима
Открили су да је за то "крива" дубља и већа комплексност ликова у класицима, што је много већи изазов за ум, док се опуштенија књижевност базира на причама о јунацима који нису вишеслојни и због тога бављење њима не захтева да се ментално напрежемо.
Туђе емоције није лако прочитати...

Стручњаци су замолили 2000 испитаника да са списка од 130 имена пронађу писце. Претпостављало се да ће они који имају склоност ка класичној књижевности најпре уочити Достојевског, Т. С. Елиота, Џорџа Орвела, Казуа Ишигура, Салмана Руждија, што се и догодило.

Прочитајте још: Истраживање показало: Мушкарци са ДУБЉИМ ГЛАСОМ пре ће варати у вези, ево и зашто

Они који су одмах препознали Данијелу Стил, Сидни Шелдон, Џеки Колинс и Стивена Кинга предност су, логично, давали "лакшој" литератури.

"Љубићи" имају баналне ликове, без слојева!

Испитаницима су потом дате фотографије очију глумаца са задатком да на основу тога препознају њихову изражену емоцију. Испоставило се да су љубитељи класике били много вештији у томе.

Прочитајте још: "Ми све радимо УДВОЈЕ, имамо НАШЕ ритуале" и ПРОЂЕ живот са ПОГРЕШНОМ особом!

Научници су тако закључили да је ова литература, као и ликови, актуелна и у 21. веку, јер људе наводи на размишљање и анализирање, иако се радња дешава у прошлом времену.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.