Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

КО ЈЕ БИО ЧУВЕНИ ГОСПОДАР ВУЧИЋ? Улица у Београду носи име једног од најмоћнијих Срба (ВИДЕО)

Улица носи назив по човеку од којег је једино био моћнији кнез Милош Обреновић лично.

1634545120_vui.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

На самој граници београдских општина Вождовац и Врачар, простире се широка улица упечатљивог назива, улица коју сви често помињу и пролазе кроз њу уколико се нађу у Београду.

Многе асоцира на садашњег председника, иако сасвим сигурно знају да је назив добила по другом човеку који је био значајан у српској историји. Претпостављамо да већ знате о којој улици је реч  - Улица господара Вучића.

Ова улица носи назив по Томи Вучићу Перишићу, човеку од којег је једино био моћнији кнез Милош Обреновић лично. Тома је био српски војсковођа из доба Првог и Другог српског устанка, војвода и уставобранитељ.

У народу познат и као Господар Вучић.

Рођен је 1788. године, и важио је за неприкосновеног војсковођу и дипломату. Презиме Перишић је наследио од оца, док се "вучје име" у то време често давало мушкој деци због веровања да ће их заштитити од болести или изненадне смрти.

Представљао се као истински народни трибун, заштитник народних интереса пред бирократизованим државним апаратом.

Своје сељачко одело, иако је стекао велико богатство, није мењао, а његова кућа била је права народна канцеларија у коју су слободно долазили сељаци из унутрашњости Србије.

Однос са кнезом Милошем Обреновићем био је пун турбуленција. У једном моменту био је уважаван у другом сматран непријатељем. Као вођа Првог и Другог српског устанка, имао је нарочиту наклоност Обреновића.

Осим што га је прогласио чуварем свог режима, кнез му је поверио још неколико важних ресора. Тако да је био први министра полиције, командант кнежеве гарде, управник министарства војске, али и надзорник државних грађевина и државне касе. Милош Обреновић је у њега имао толико поверења да му је једном приликом поклонио и своју сабљу.

Такав потез практично је означавао преседан у српској историји, будући да су сабљу до тада носила искључиво кнежева браћа. Међутим, то није дуго трајало.

Тридесетих година 19. века, због сукоба са Милошевим режимом, који је све више личио на диктатуру, Тома пада у кнежеву немилост. Кнежева самовоља довела је до хаоса у државном и судском уређењу.

Под таквим околностима, Тома стаје на страну ојађеног народа, постајући главни представник опозиције у борби против власти. Иако је и даље важио за једног од најбогатијих Срба, Вучић са лакоћом осваја симпатије грађана.

Учешће у смени власти и довођење Александра Карађорђевића на престо 1842. године, скупо га је коштало и посебно разбеснело кнеза Милоша.

Након свргавања Карађорђевића и поновног преузимања власти, Обреновићи нису остали дужни некадашњем Господару. Оптужили су га издају и сместили иза решетака, да би средином 1859. Тома Перишић преминуо у затвору под неразјашњеним околностима. Енглески конзул у Београду известио је да је реч о последицама тровања, али прави узрок његове смрти до данас остаје непознат.

Сахрањен је 1859. на Палилулском гробљу на Ташмајдану. О томе је његов праунук Коста Христић забележио: „У ковчегу је лежао покојник без одела, само у гаћама и кошуљи. Изгледало је као да је то био неки осуђеник и тежак преступник. А то беше негда свемоћни војвода Тома Вучић Перишић“. 

Одатле су његове кости пренете 1904. у Гружу, у гробницу цркве закутске, његове задужбине.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas