Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ко највише воли да гледа хороре и трилере? Истраживање дало интересантне резултете, а многи би помислили супротно

Код неких људи хорори и трилери изазивају нелагодност, а некима могу помоћи да се смире и имају осећај контроле. Осеобама са једним психичким стањем могу да пријају...

1688808560_shutterstock_1454276300.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Много је људи који се узбуде након гледања хорора или трилера. Међутим, за анксиозну особу ови филмови могу представљати више од хобија. Ови филмови могу чак представљати и "терапију", методу којом анксиозан човек много боље управља оним што осећа. Како је то могуће? Ево објашњења!

Највероватније, када помислите на анксиозну особу, не делује природно да жели да се изложи још страшнијим стварима. Међутим, хорор или трилер филмови представљају одвраћање пажње од проблема или страхова које анксиозна особа осећа. Сви знамо како је особа која пати од анксиозности заокупљена бригама око породице, посла, финансија, здравља или веза. Генерално, дотична особа има проблема да остане усидрена у садашњости. Зашто? Зато што много размишља о прошлости, о грешкама које је направила или о томе шта је могао боље да уради. Заплет страшног филма је лак начин да се одврати. Једноставно, филм је толико задивљујући да спречава дотичну особу да размишља о другим бригама или проблемима.

У хорор филмовима, анксиозност представља осећај који је што валиднији и нормалнији. У чланку из публикације "Хуффпост" , Елиас Абоујаоуде, професор психијатрије на Универзитету Станфорд, тврди да "постоји одређено задовољство, можда чак и олакшање, у потврђивању да је свет опасно место које ствара анксиозност". Рекавши то, забринута особа осећа да није сама. Парадоксално, за њу је умирујуће сазнање да је у тренутку да гледа фил у реду да се уплаши.

Особа која пати од анксиозности проналази осећај контроле и сигурности када гледа хорор филм. Тачније, анксиозна особа може управљати ситуацијом. Ако осети да је то превише, увек може да направи паузу. Може чак да заустави гледање или скролује до краја филма. Овај осећај може бити утешан, посебно када особа у осећа да јој живот измиче контроли. Исто је, наравно, и у случају читања. Особа која чита страшне књиге увек може да прескочи право до краја.

Терапија изложености - Према студији спроведеној 2012. на Универзитету Вестминстер, адреналин се повећава када људи гледају хороре или трилере. Конкретно, уз помоћ ових филмова, особа која се суочава са анксиозношћу може имати користи од "терапије изложености". Опет, ту долази до осећаја контроле: дотична особа бира колико ће се изложити. Затим осећа симптоме анксиозности: убрзано лупање срца, дрхтање, знојење. Навикне се на начин на који тело реагује. А ако је превише, може се повући у било ком тренутку.

Међутим, ово не морпа да значи да су све особекоје уживајуд а гледају хороре и трилере анксиозне, нити да ће свима који се суочавају са анксиозности овакав садржај пријати.

Напомена: Уколико имате симптоме анксиозности неопходно је да се консултујете са стручњаком!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas