· · Коментари: 0
интересантно

Студија о хорор филмовима ће вас изненадити: Да ли заиста овако делују?

Да ли спадате у ону врсту људи која обожава хорор филмове, или пак и нисте њихов љубитељ?

1634457310_Depositphotos_194350078_S.jpg
Фото: Депосит

Постоје студије које кажу да би гледање хорор филмова могло позитивно да делује на психу људи и ублажи симптоме стреса и анксиозности.

Према психолозима изазива "суочавање са страховима" што је најбољи начин да се они и победе.

- Тридесетих година постојала је велика забринутост због тога шта људи гледају хороре и постојало је птање и да ли их то мења - посебно код деце - рекао је Едру Скахил, доцент на катедри за енглески језик на Универзитету Цолорадо за Хеалтхлине.

Прочитајте још: Да ли и ви некада причате наглас? Мишљење научника о овој честој појави

- Данас имамо оно што бисмо назвали 'теорија сурогат мајчинства', која у основи каже да нам хорор филмови омогућавају, на неки начин, да контролишемо свој страх од смрти тако што нам пружају то искуство које у бити није стварно - рекао је Скахил.

Објаснио је да нам наше тело говори да смо у опасности, али знамо да смо на сеидштима у биоскопу или у својим дневним собама сигурни.

- Допустити себи суочавање са страхом у сигурном окружењу заправо може бити процес терапије.

- Хорори заправо могу да нас науче како да се боље носимо са стресом у стварном свету. Током стресног филма, намерно се излажемо надражајима који изазивају нелагоду. Обично се не упуштамо у исте нездраве механизме суочавања које користимо у стварном животу. Научимо како да се носимо са стресом у овом тренутку. Ова пракса може да користи као помоћ у управљању свакодневним стресовима и страховима - појаснио је психолог Оакли.

Прочитајте још: Четири мита о спавању у која многи верују: Шта заправо није истина?

Међутим, хорор филмови могу и негативно да утичу на неке људе, посебно на оне који су осетљивији, јер оно што гледају на екрану може да повећа осећај стреса и панике. За друге ослобађање напетости која је срж гледања хорор филмова може да помогне у ослобађању од стреса из свакодневног живота, пише Хеалтхлине.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.