· · Коментари: 0
да или не

Да ли ДЕЦА треба да ГЛЕДАЈУ ХОРОР ФИЛМОВЕ?

Најновија студија открива да љубитељи хорор филмова психолошки боље подносе стресне ситуације и то их чини отпорнијим. А да ли смемо дозволити деци да их гледају?

1603017589_Depositphotos_251462122_s-2019.jpg
Фото: Депосит

- Када се дешавају лоше ствари у свету или околини, неки људи имају одбрамбени механизам и боље подносе те ситуације. Разлог томе јесте и често гледање хорор филмова, јер постоје људи који када се дешавају страшне ситуације, утеху нађу у томе што седну крај малих екрана и гледају нешто још страшније - каже Колтан Скривнер, главни аутор студије спроведене на Универзитета у Чикагу.

Аутори студије истичу да људи који гледају хорор филмове спремнији су на соучавање са негативним емоцијама, катастрофама, лошим и трагичним животним ситуацијама. Заправо, гледајући хорор филмове публика се вежба за стресне ситуације и тиме их боље подноси.

Да ли деца могу гледати хороре?

Скривнерово истраживање фокусирало се на одрасле, па није тачно дефинисано хоће ли деца која гледају страшне филмове доживљавати исте психолошке ситуације. Међутим, суочавање са страховима код деце помаже им да буду отпорнији, каже један од истраживача ове студије.

Прочитајте још: Родитељство није предодређено само за мајку - улога оца је од ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА!

Из истог разлога сматра се да је и прерушавање деце у страшне ликове на маскенбалима добро за њих, јер то представља врсту здравог страха. 

Гледање хорор филмова представља прилику да се уплашите и да осетите страх и прођете кроз ту емоцију. Такође нам омогућава да вежбамо емпатију и да заузимамо ставове. Аутори наводе да деца, гледајући ове филмове, граде одређени одбрамбени механизам и припремају реакције на одређена збивања у друштву. Ипак, одговор на питање да ли би требали да дозволите деци да гледају ове филмове зависи од породице.

Како да знате да је филм страшан за децу?
Уколико вам се малишан пожали да има учестале ноћне море, страхове од мрака и чудовишта, као и фобију од непознатих људи након гледања филма, то указује да оно још увек није спремно на гледање хорора.

Када дозволити деци гледање хорора?

Родитељи прво морају да узму у обзир вредности и постулате на којима почива њихово васпитање. Јесу ли хорор филмови нешто што допуштате и уживате када их гледате? Уколико је ваш одговор позитиван, процените спремност детета.  Конкретан узраст за почетак гледања филмова не постоји, а аутори истичу да је боље да их деца што мање гледају у раном узрасту како би се спречио развој страхова и фобија.

Затим, узмите у обзир особине и интересовања вашег детета. Нека деца од раног детињства постају свесна да оно што гледају да малим екранима није истинито и да не приказује реалне догађаје. Имајте на уму и да оно што једно дете сматра застрашујућим можда неће сметати другом. На пример неки филм може бити диван и поучан за неку децу, а за другу може бити страшан и насилан.

Прочитајте још: Како да поправите ОДНОС СА ПАРТНЕРОМ: Важни савети за парове који су РОДИТЕЉИ

Најбоље би било да се информишите о филму који дете жели да гледа, како бисте се упознали са његовим интересовањима. Уколико је жанр који га интересује хорор, најбоље би било да започнете са филмом који није превише негативан за дете. Ипак ако сматрате да ће хорор филм бити превише страшан, можете га гледати у дневним терминима како бисте смањили фактор страха од мрака, непознатих људи и чудовишта (деца се најчешће тога плаше).

Будите отворени према детету и дајте му до знања уколико вас је нешто у филму уплашило.

Разговарајте са дететом после филма како бисте му помогли да га што боље схвати и да занемари лоше и негативне елементе који нису стварни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.