Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
дизни

На данашњи дан рођен је ВОЛТ ДИЗНИ: Причало се да је замрзнут након смрти, а његов глас можемо да чујемо у овом јунаку

На данашњи дан, 5. децембра 1901. године, у Чикагу је рођен Волт Дизни. Аниматор, цртач стрипова, продуцент, режисер, сценариста, оснивач Дизниленда и компаније „Волт Дизни.

1638706946_shutterstock_1734020693.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Волт Дизни рођена је као четврто од петоро деце, са четири године сели се у државу Мисури, где је први пут добио охрабрење за своје све веће интересовање за цртање. Међутим, због све теже финансијске ситуације породице Волт је напустио средњу школу са 16 и придружио се Хитној помоћи Црвеног крста.

Интересантни подаци о Волту Дизнију

Након службе Црвеног крста, Дизни се преселио у Канзас Сити, надајући се да ће постати новински карикатуриста. Уместо тога, пронашао је посао креирајуц́и рекламе за часописе и биоскопе, а затим се заинтересовао за анимацију.

Године 1922. отворио је филмски студио под називом Лаугх-О-Грам, али је имао финансијске проблеме и затворио се 1923. Исте године се преселио у Холивуд и са старијим братом Ројем основао Дизнијев студио. Након производње разних кратких, анимираних цртаних филмова, студио је 1927. почео да прави серију о лику који је Волт развио по имену Освалд Срећни зец. Међутим, следеће године, Дизни је изгубио права на цртани, али није одустао. Развио је нови лик првобитно назван Мортимер Моусе пре него што је одлучено да би Мики био бољи надимак.

Мики Маус је званично угледао светлост дана у кратком филму из 1928. под називом „Пароброд Вили“, једном од првих цртаних филмова који су користили синхронизоване звучне ефекте. Волт је био незадовољан како лик звучи и наставио је да даје свој глас познатом мишу све до 1947.

Освојио је више Оскара него било ко други.

Дизни држи рекорд по броју појединачних победа за Оскара (22) и номинација (59). Добио је четири почасна Оскара, једног за стварање Микија Мауса, другог (1939) за „Снежану и седам патуљака“, трец́и (1942) за „Фантазију” и њен допринос дизајну звука.

Да би продао идеју за Снежану и седам патуљака, Волт ју је извео као самосталну представу. Знајуц́и да би оригиналну идеју Снежане било тешко продати, Волт је окупио свој тим и извео шоу за једног човека. Он је сам одглумио цео филм, опонашајући физичку статуу, карактеристике и глас сваког од ликова. Након тога овај цртани постаје један од најпознатијих цртаних филмова на свету.

Волт Дизни има три факултетске дипломе, а никада није ишао на колеџ

Због Волтових изузетних достигнућа током његовог живота, многи од данашњих престижних универзитета доделили су му почасне дипломе. Године 1938. Волт је магистрирао на Универзитету Јужне Калифорније (УСЦ) и два магистарска диплома на Универзитету Јејл и Универзитету Харвард.

Упркос гласинама, Дизни није био замрзнут.

Постојале су теорије да је Дизни након смрти замрзнут, међутим ово се испоставило као нетачно. Волт Дизни је преминуо у болници у Бурбанку, 15. децембра, у 65. години. Недуго након његове смрти, у таблоидној штампи су почеле да круже приче да је филмски стваралац смрзнут у нади да би наука једног дана могла да му омогући да се врати у живот. Он је, у ствари, кремиран, а његов пепео је сахрањен у маузолеју на гробљу Форест Лавн у Глендејлу, Калифорнија.

Последњи филм који је Дизни лично надгледао пре његове смрти био је Књига о џунгли.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas