· · Komentari: 0
dizni

Na današnji dan rođen je VOLT DIZNI: Pričalo se da je zamrznut nakon smrti, a njegov glas možemo da čujemo u ovom junaku

Na današnji dan, 5. decembra 1901. godine, u Čikagu je rođen Volt Dizni. Animator, crtač stripova, producent, režiser, scenarista, osnivač Diznilenda i kompanije „Volt Dizni.

1638706946_shutterstock_1734020693.jpg
Foto: Shutterstock

Volt Dizni rođena je kao četvrto od petoro dece, sa četiri godine seli se u državu Misuri, gde je prvi put dobio ohrabrenje za svoje sve veće interesovanje za crtanje. Međutim, zbog sve teže finansijske situacije porodice Volt je napustio srednju školu sa 16 i pridružio se Hitnoj pomoći Crvenog krsta.

Interesantni podaci o Voltu Dizniju

Nakon službe Crvenog krsta, Dizni se preselio u Kanzas Siti, nadajući se da će postati novinski karikaturista. Umesto toga, pronašao je posao kreirajući reklame za časopise i bioskope, a zatim se zainteresovao za animaciju.

Godine 1922. otvorio je filmski studio pod nazivom Laugh-O-Gram, ali je imao finansijske probleme i zatvorio se 1923. Iste godine se preselio u Holivud i sa starijim bratom Rojem osnovao Diznijev studio. Nakon proizvodnje raznih kratkih, animiranih crtanih filmova, studio je 1927. počeo da pravi seriju o liku koji je Volt razvio po imenu Osvald Srećni zec. Međutim, sledeće godine, Dizni je izgubio prava na crtani, ali nije odustao. Razvio je novi lik prvobitno nazvan Mortimer Mouse pre nego što je odlučeno da bi Miki bio bolji nadimak.

Miki Maus je zvanično ugledao svetlost dana u kratkom filmu iz 1928. pod nazivom „Parobrod Vili“, jednom od prvih crtanih filmova koji su koristili sinhronizovane zvučne efekte. Volt je bio nezadovoljan kako lik zvuči i nastavio je da daje svoj glas poznatom mišu sve do 1947.

Osvojio je više Oskara nego bilo ko drugi.

Dizni drži rekord po broju pojedinačnih pobeda za Oskara (22) i nominacija (59). Dobio je četiri počasna Oskara, jednog za stvaranje Mikija Mausa, drugog (1939) za „Snežanu i sedam patuljaka“, treći (1942) za „Fantaziju” i njen doprinos dizajnu zvuka.

Da bi prodao ideju za Snežanu i sedam patuljaka, Volt ju je izveo kao samostalnu predstavu. Znajući da bi originalnu ideju Snežane bilo teško prodati, Volt je okupio svoj tim i izveo šou za jednog čoveka. On je sam odglumio ceo film, oponašajući fizičku statuu, karakteristike i glas svakog od likova. Nakon toga ovaj crtani postaje jedan od najpoznatijih crtanih filmova na svetu.

Volt Dizni ima tri fakultetske diplome, a nikada nije išao na koledž

Zbog Voltovih izuzetnih dostignuća tokom njegovog života, mnogi od današnjih prestižnih univerziteta dodelili su mu počasne diplome. Godine 1938. Volt je magistrirao na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) i dva magistarska diploma na Univerzitetu Jejl i Univerzitetu Harvard.

Uprkos glasinama, Dizni nije bio zamrznut.

Postojale su teorije da je Dizni nakon smrti zamrznut, međutim ovo se ispostavilo kao netačno. Volt Dizni je preminuo u bolnici u Burbanku, 15. decembra, u 65. godini. Nedugo nakon njegove smrti, u tabloidnoj štampi su počele da kruže priče da je filmski stvaralac smrznut u nadi da bi nauka jednog dana mogla da mu omogući da se vrati u život. On je, u stvari, kremiran, a njegov pepeo je sahranjen u mauzoleju na groblju Forest Lavn u Glendejlu, Kalifornija.

Poslednji film koji je Dizni lično nadgledao pre njegove smrti bio je Knjiga o džungli.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.