Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најлепше ЧЕСТИТКЕ за СЛАВУ: Погледајте да ли се речи које упућујемо ДОМАЋИНУ разликују у зависности од славе

Пожелите најлепшу честитку свом домаћину

1667224998_slava.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

На дан крсне славе, каже традиција, нису најважнији ни гости, а ни домаћин - већ сам светац који је заштитник дома. Домаћини обично настоје да припреме што богатију трпезу, али Српска православна црква подсећа да храна и пиће нису суштина славе.

У славу свецу заштитнику дома се окупљају породица, родбина и пријатељи и он је главни гост на дан славе. У знак поштовања према њему, домаћин ни не седа за трпезу. Он дочекује госте који му честитају славу, прекрсте се и послуже славским житом.

Слава се може честитати и телефоном или поруком, како се уобичајило у последње време. Важно је знати да се слава пише малим почетним словом, а порука треба да је послата од срца. 

"Ово је здравица из душе права, срећна ти домачине крсна слава".

Можете додати уз честитку и неку кратку поруку везану за свеца којег домаћин слави - рецимо, Светог Јована  или Светог Николу, али то није неопходно. Потрудили смо се да за вас припремимо лепе славске честике, слободно их пошаљите!

Прочитајте још: Брз и јефтин РЕЦЕПТ за посни колач са јабукама: Погодан и за почетнике у кухињи

Срећна слава домаћине у здрављу је прославите и на млађе оставите, да је славе док је света, због среће и берићета, обичаји то су давни славише нам преци славни! Домаћине чашу горе нек се мудре речи зборе.
Догорева славска свећа, нек вас прати свака срећа и нек тамјан замирише, све невоље нек избрише, нек вас води вера права и Срећна вам крсна слава.

Обичаји живе давни, обичаји православни, да се слави и прославља, да се крсти и наздравља, чашу дижем не због славља већ због среће и због здравља, Бог вам сваку срећу дао и од зла вас сачувао.
Домаћине, наспи чашу, данас славиш свеца свога, уздај се у веру нашу и у једног Христа Бога. Са гостима ти наздрави и нека се вазда слави.
У чије се здравље пило, све му здраво и весело било, да се вазда песма ори, да се мудра реч прозбори, нек је слава срећна свима, да славите вековима!
Славски дан вам срећан, домаћине, да имате госте фине, да здравица дуго кружи, да се вино добро служи, да у дому цвета слога, да је здравље дар од Бога!
Далеко је кућа стара, у сећању још ми живи, из те куће одох брате у туђину у свет сиви. Тешко ми је брате мили, носталгија мене пече, бар да сам вечерас тамо кад се славски колач сече. Знам било би ко у рају, у родноме завичају.

Помогла ти крсна слава, заштитила сваког твога, док у цркви колач сечеш ти помени свеца свога. Он те штити, он те воли и зато се њему моли. Срећна слава, домаћине!
Свети је дан, нек такав и буде, свог СВЕЦА слави, а воли људе. Подигни чашу, такав је ред, у чаши вино, у души мед. Вино нека ти тело блажи, вера нек ти душу снажи. Ово је здравица из душе права: СРЕЋНА ТИ, ДОМАЋИНЕ, КРСНА СЛАВА.

Иначе, није добро да се породица на дан славе раздваја, већ треба да сви чланови буду на окупу. Једини изузетак је када се синови одвоје од куће, јер сваки којем је отац дао благослов почиње да самостално слави своју крсну славу.

На дан славе, нико од чланова породице не треба ништа да ради од тежих послова, већ важе правила као да је црвено слово. Није благословено, кажу црквена правила, ни да се спрема мрсна слава ако она пада на посни дан. Не ваља се ни ићи код оних који мрсе на својој посној слави, тиме се - објашњава се - не поштују светитељи на прави начин.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas