Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најтужнија прича о дечаку који је СТО КИЛОМЕТАРА носио мртвог брата на леђима до крематоријума: "Није тежак, он је мој брат"

Једна од најтужнијих фотографија снимљена је након атомског напада на Нагасаки у Јапану 1945. По причи која се крије иза ње подсећа на "Гробље свитаца" јапанску аниме драму из 1988. године

1664265272_mali-japanac.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

На фотографији је јапански дечак који је носио тело свог млађег брата настрадалог у бомбардовању. Крематоријум је био удаљен неколико стотина километара ван града, а овај је дечак ходао данима како би стигао до тамо. Фотограф Џо О'Донел, који је забележио овај тренутак, написао је у свом дневнику:

Прочитајте још: Краљица Елизабте Друга је владала 70 година, а ево који ВЛАДАР је убедљиво најдуже био на трону

- Видео сам дечака старог око десет година. Носио је дете на леђима. У оне дане у Јапану често смо видели децу како се играју са својом малом браћом или сестрама на леђима, али овај дечак је био очито другачији. И могли смо видети да је дошао на ово место из озбиљног разлога. Није имао ни ципеле. Лице му је било озбиљно, али без превише емоција, а иза на леђима, видела се мала глава... била је нагнута уназад као да дете само спава.

Дечак је стајао непомично пет или десет минута, па су му мушкарци са белим маскама пришли и тихо почели да одвезују конопац којим је држао брата. Тада сам видео да је дете већ мртво. Дечак је стајао мирно, не помичући се проматрао је процес кремирања. Угризао је доњу усну тако снажно да је заблистала крвљу.

Тада га је стражар питао за тело и рекао: "Дај ми терет који носиш на леђима.".

 

Дечак му је само тихо одговорио: "Није тежак, он је мој брат."

Затим се помолио, погледао последњи пут брата и без речи се окренуо и отишао заувек!"

Џо О'Донел је био на службеном задатку, ишао је да документује штету која је изазвана у Јапану ваздушним нападима и атомским бомбама за америчку војску. Седам месеци 1945. године провео је на службеном путовању по Западном Јапану и пратио разарања, пребројавао живе, мртве, рањене, бескућнике и сирочиће. Слика коју је забележио је један делић патње...

На фотографији је дечак који стоји усправно, а на леђима носи свог мртвог брата.

Прочитајте још: Данас се слави Корнилије сотник: Важан за вернике јер долази ДАН ПРЕ ВЕЛИКОГ ПРАЗНИКА

Став дечака одаје војнички утицај, а покушај да изгледа храбро у тренутку кад му се срце разбија – оличење је духа пораженог народа.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas