· · Komentari: 0
svetac

Danas se slavi Kornilije sotnik: Važan za vernike jer dolazi DAN PRE VELIKOG PRAZNIKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave dan sveštenomučenika Kornilija sotnika. Ovaj svetac poznat je kao Pretpraznik Vozdviženja, jesenjeg Krstovdana

1664113403_153274f972e7512278ec85ca3651fefa7f5eff8f.jpg
Foto: Profimedia

Kornilije je bio iz Rima, a krstio ga je apostol Petar. Smatra se da je bio prvi neznabožac, koji je stupio u crkvu Božju.

Nakon krštenja Kornilije ostavlja sve i kreće za apostolom Petrom. Kasnije ga je Petar postavio za episkopa u neznabožačkom gradu Skipseosisu, gde je Kornilije pretrpeo mnoga mučenja radi Hrista i propovedanja vere.  Dalje predanje kaže kako je njegova vera bila toliko jaka da je ni vojnici nisu slomili fizičkom silom. Verom je uspeo da sruši hram Apolonov i krsti kneza grada, Dimitrija, kao i 300 drugih neznabožaca.

Pročitajte još: Da li crtate po PAPIRU dok pričate telefonom? Ove šare mogu otkriti šta MUČI vašu podsvest

Preminuo je mirno do kraja života pripovedajući o veri.

NJegov grob je vremenom zaboravljen, a verovanje kaže da se ovaj svetac javio episkopu Troadskom Siluanu kako bi mu rekao gde mu je grob da bi na tom mestu podigli crkvu. Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija.

Sutrašnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, a smatra se važnim danom za Srpsku pravoslavnu crkvu jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.