Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Направите природне боје за УСКРШЊА ЈАЈА: Припремите ове намирнице и биљке

Ускрс се ближи

1680265054_shutterstock_535405663.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Код православних хришћана јаја се по традицији фарбају на Велики петак. Али не морају увек бити индустријске боје, користити се могу и бројне природне материје.

Одређене врсте поврћа, воћних бобица и зачина дају читаву палету дивних боја и различитих тонова. У том случају води за кување треба додати одређене делова биљака, бобице или сокове. Ево неколико примера:

  • ЖУТА – цветови камилице, маслачка, куркума у праху, лист брезе, кора лимуна или наранџе
  • НАРАНДЖАСТА – црвена алева паприка, љуске црног лука
  • ЦРВЕНА – сок од цвекле из конзерве, смрзнуте малине, боровнице, купине, љуске црвеног лука, бруснице, чај од шипка
  • СМЕЂА – лист и љуска ораха, лист хмеља, кора дрвета шљиве, љуске црног лука, јака црна кафа или црни чај
  • ПЛАВА – сок од боровнице, листови црвеног купуса
  • ЗЕЛЕНА – листови спанаћа, коприва, зелени чај, листови нане
  • БОРДО – сушени цветови кантариона

Припремање течности за кување:

Уситњене делове биљки, коре и бобице воћа потопити у воду за кување, пустити да одстоје једно време, затим све то добро прокувати, а онда процедити кроз газу, сито или филтер за кафу. У тако припремљеној течности се кувају јаја.

Приликом избора јаја водите рачуна о квалитету. Најбоље је да користите јаја из органске производње. Препознаћете их тако што ћете водити рачуна да на коду на паковању прва цифра буде нула.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas