Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

НАУЧНИЦИ ОБЈАШЊАВАЈУ: Када се дешава да ОБА РОДИТЕЉА ИМАЈУ СМЕЂЕ ОЧИ, а дете ПЛАВЕ?

Генетика воли да се поигра понекад

1646905870_eye-g9a8657507_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Донедавно се веровало да боју очију одређује само један ген и то многи памте са часа биологије у средњој школи када су проучавали дело Грегора Мендела, чувеног чешког биолога, математичара и метеоролога, који се сматра оцем модерне генетике. Недавна истраживања су ипак помогла да ствари око очију постану много јасније.

Утврђено је да боју одређује више гена и да је она специфична за сваког појединца, као и отисак палца. А ако оба родитеља имају смеђе очи, а дете је плавооко, не значи да вас је партнер преварио.

Наука данас показује да је и ово могуће!

У једној од најновијих студија, објављеној у Сциенце Адванцес, тим истраживача са Краљевског колеџа у Лондону је погледао очи чак 195.000 људи и утврдио да постоје десетине гена који утичу на боју очију. Значајно је то што нам резултати неће помоћи да схватимо зашто имамо баш такву боју очију какву имамо, већ се могу усмерити и на проналажење лекова за очне болести као што су пигментни глауком и очни албинизам.

Прочитајте још: МЕДИЦИНСКО ЧУДО: Жена се пробудила из КОМЕ након што су је лекари искључили са апарата за одржавање у животу

Просто је невероватно да су наше очи вековима биле толика мистерија! Тек након студије објављене 2007. утрт је пут за вец́а истраживања. Тада су на Институту за молекуларну бионауку Универзитета Квинсленда (ИМБ) и Квинслендском институту за медицинска истраживања одбацили идеју да је боја очију заснована на једном гену.

Многи им нису веровали, али сада су Енглези дефинитивно утврдили да постоји најмање 61 ген који одређују боју очију!

Али која је, заправо, ваша боја очију и одакле им је стигла специфична нијанса?

Боју ваших очију одређује количина меланина или пигмента коју имате у шареници. Ако имате више меланина, очи су вам тамније. Смеђа је најчешц́а боја очију, а најређа је зелена. Интересантно је, међутим, да зеленооки људи уопште немају пигмент зелене боје у шареници, већ се ова боја коју видимо заснива се на рефлексији светлости: како људи светлих очију имају мање меланина, њихове очи упијају мање светлости. Исто тако, утврђено је да боја очију коју видимо долази од врха два слоја дужице (ирис). А без обзира на боју очију особе, задњи слој свачије шаренице - назван строма - састоји се од смеђег пигмента.

Фото: Пинтерест

Док данас видимо готово бескрајну дугу боја очију широм света, то није увек био случај. Према Америчкој академији за офталмологију, пре око 10.000 година, људи су имали само смеђе очи.

Одакле су дошле све друге боје?

Научници кажу да је генетска мутација довела до варијација у боји. Верују да је додавање нових боја, као што су сива, плава, зелена и боја лешника, било узроковано променом гена који производи меланин; та мутација је, претпостављају, смањила производњу меланина у шареници.

Сматра се да је еволуција боје очију била паралелна са физичким кретањем наших предака из топлијих у хладније пределе планете. Смеђе очи се чешц́е виђају у топлијим климама Африка и Азија, где имају заштитну функцију, док су на Исланду, на пример, људи са смеђим очима у мањини.

Прочитајте још: На овој слици крију се ДВЕ ЖИВОТИЊЕ - коју прву уочите откриће вам који сте ТИП ЛИЧНОСТИ (ФОТО)

Заштитна баријера, или њен недостатак, такође може да игра улогу код обољевања. Особе са светлијим очима и самим тим са мање унутрашње заштите од спољашњих извора, имају вец́у вероватноц́у да развију макуларну дегенерацију, рак ока или дијабетичку ретинопатију. Али људи са смеђим очима такође имају проблема: вец́и ризик од катаракте, замуц́ења сочива узрокованог разградњом очних протеина.

Плавооке бебе и други митови

Чини вам се да се бебе природно рађају са кристално чистим, плавим очима. Није тако, кажу истраживачи са Универзитета Стенфорд који су проучавали наводну надмоћ плавих очију код новорођенчади: две трец́ине беба су рођене са смеђим очима, а само око 20 одсто са плавим. Уз то, многе од беба са плавим очима изгубе ову боју у року од неколико месеци након рођења.

Међутим, ако оба родитеља имају смеђе очи, а дете је плавооко, не треба никако одмах да помислите да вас је партнер преварио. Иако су вас Менделова правила можда навела на то, наука данас показује да је и ово сасвим могуће.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas