Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ново откриће о ЧУЛУ ДОДИРА: Научници изненађени

Нова студија открива раније неоткривен начин на који можемо да осетимо лагане додире: директно кроз фоликуле косе.

1699009638_shutterstock_2275881867.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Раније се сматрало да само нервни завршеци на кожи и око фоликула длаке могу да пренесу осећај додира. Тим научника који стоји иза нове студије, предвођен истраживачима са Империјал колеџа у Лондону у Великој Британији, користио је процес секвенцирања РНК да би открио да ћелије у делу фоликула длаке који зовемо и спољашњим омотачем корена.

Те ћелије, показало се, имају већи проценат рецептора осетљивих на додир од еквивалентне ћелије у кожи. Истраживачи су у оквиру експеримента произвели лабораторијске културе ћелија фоликула људске косе заједно са сензорним нервима.

Када су ћелије фоликула длаке механички стимулисане, активирали су се и сензорни нерви поред њих – што показује да је додир био регистрован.

Улога хистамина и серотонина

Експерименти су открили да ћелије из спољног омотача длаке ослобађају неуротрансмитере серотонин и хистамин кроз ситне врећице зване везикуле, као начин сигнализације околним ћелијама.

„То је узбудљиво откриће јер отвара још много питања о тим ћелијама – зашто оне имају такву улогу и шта још, уз нова сазнања, можемо научити о томе како функционишу наша кожа и чула“, каже неуроинжењер Парасту Хашеми са Империјал колеџа у Лондону.

Нервне ћелије које осећају додир познате су као механорецептори. Захваљујући њима можемо да осетимо све, од лаганог поветарца до чврстог притиска. У овом случају, ћелије фоликула длаке су биле у специфичној интеракцији са механорецепторима ниског прага толеранције (ЛТМП), способним да осете нежне додире.

Иако је већ било познато да длаке на телу играју важну улогу у чулу додира, истраживачи су открили детаљнију биолошку интеракцију између њих и ЛТМП изван једноставног механичког одговора. Једно велико преостало питање које сада интригира научнике је – зашто?

„Ово је изненађујуће откриће јер још не знамо зашто ћелије фоликула длаке имају ову улогу у обради лаког додира. Пошто фоликул садржи много сензорних нервних завршетака, сада желимо да утврдимо да ли фоликул длаке активира одређене типове сензорних нерава за тај још недовољно познати, али јединствени механизам, при коме је уочено и лучење хистамина и мало серотонина“, каже биоинжењерка Клер Хигинс са Империјал колеџа у Лондону.

С обзиром на то да хистамин игра значајну улогу у неколико инфламаторних болести коже, укључујући екцем, могуће је да би даље истраживање начина на који фоликули длаке детектују додир, такође могло довести до побољшаних третмана и превентивних мера, надају се истраживачи.

Истраживање је објављено у часопису Сциенце Адванцес.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas