Oglas
· · Komentari: 0

Novo otkriće o ČULU DODIRA: Naučnici iznenađeni

Nova studija otkriva ranije neotkriven način na koji možemo da osetimo lagane dodire: direktno kroz folikule kose.

1699009638_shutterstock_2275881867.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ranije se smatralo da samo nervni završeci na koži i oko folikula dlake mogu da prenesu osećaj dodira. Tim naučnika koji stoji iza nove studije, predvođen istraživačima sa Imperijal koledža u Londonu u Velikoj Britaniji, koristio je proces sekvenciranja RNK da bi otkrio da ćelije u delu folikula dlake koji zovemo i spoljašnjim omotačem korena.

Te ćelije, pokazalo se, imaju veći procenat receptora osetljivih na dodir od ekvivalentne ćelije u koži. Istraživači su u okviru eksperimenta proizveli laboratorijske kulture ćelija folikula ljudske kose zajedno sa senzornim nervima.

Kada su ćelije folikula dlake mehanički stimulisane, aktivirali su se i senzorni nervi pored njih – što pokazuje da je dodir bio registrovan.

Uloga histamina i serotonina

Eksperimenti su otkrili da ćelije iz spoljnog omotača dlake oslobađaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sitne vrećice zvane vezikule, kao način signalizacije okolnim ćelijama.

„To je uzbudljivo otkriće jer otvara još mnogo pitanja o tim ćelijama – zašto one imaju takvu ulogu i šta još, uz nova saznanja, možemo naučiti o tome kako funkcionišu naša koža i čula“, kaže neuroinženjer Parastu Hašemi sa Imperijal koledža u Londonu.

Nervne ćelije koje osećaju dodir poznate su kao mehanoreceptori. Zahvaljujući njima možemo da osetimo sve, od laganog povetarca do čvrstog pritiska. U ovom slučaju, ćelije folikula dlake su bile u specifičnoj interakciji sa mehanoreceptorima niskog praga tolerancije (LTMP), sposobnim da osete nežne dodire.

Iako je već bilo poznato da dlake na telu igraju važnu ulogu u čulu dodira, istraživači su otkrili detaljniju biološku interakciju između njih i LTMP izvan jednostavnog mehaničkog odgovora. Jedno veliko preostalo pitanje koje sada intrigira naučnike je – zašto?

„Ovo je iznenađujuće otkriće jer još ne znamo zašto ćelije folikula dlake imaju ovu ulogu u obradi lakog dodira. Pošto folikul sadrži mnogo senzornih nervnih završetaka, sada želimo da utvrdimo da li folikul dlake aktivira određene tipove senzornih nerava za taj još nedovoljno poznati, ali jedinstveni mehanizam, pri kome je uočeno i lučenje histamina i malo serotonina“, kaže bioinženjerka Kler Higins sa Imperijal koledža u Londonu.

S obzirom na to da histamin igra značajnu ulogu u nekoliko inflamatornih bolesti kože, uključujući ekcem, moguće je da bi dalje istraživanje načina na koji folikuli dlake detektuju dodir, takođe moglo dovesti do poboljšanih tretmana i preventivnih mera, nadaju se istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas