Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХОРМОН СРЕЋЕ

СЕРОТОНИН: Којом храном можемо појачати наш хормон среће?

Истраживање показује да нивои серотонина могу утицати на расположење и понашање, а сератонин је обично повезана са добрим осећањем и дужим животом.

1648133572_happiness-ge60e56c14_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Шта је серотонин?

Серотонин је хормон за који се верује да делује као стабилизатор расположења. Каже се да помаже при здравим навикама спавања, као и да подиже ваше расположење. Суплементи могу повећати нивое серотонина преко аминокиселине триптофана. 

Прочитајте још: Знакови који указују на то да нам НЕДОСТАЈУ масти у исхрани: Шта све наше тело не може без њих?

Али за природнији приступ могућем повећању нивоа серотонина, можете покушати да једете храну која садржи триптофан. Познато је да се недостатак триптофана примећује код оних са поремећајима расположења као што су депресија и анксиозност.

Ово су намирнице које могу помоћи у повећању нивоа серотонина.

1. Јаја

Протеин у јајима може значајно повећати нивое триптофана у крвној плазми, према истраживању из 2015. године. Професионални савет: Не изостављајте жуманце! Жуманце је изузетно богато триптофаном.

2. Сир

Сир је још један одличан извор триптофана. Укусни фаворит који можете направити јесте макароне са сиром, где се комбинује сир са јајима и млеком, које је такође добар извор триптофана.

3. Ананас

Деценијама се показало да ананас садржи серотонин. Имајте на уму да док неке друге биљке, као што је парадајз, повећавају серотонин док сазревају, то није случај са ананасом - зато их набавите док су свежи!

4. Тофу

Производи од соје су богати извори триптофана. Тофуом можете заменити скоро сваки протеин, у скоро сваком рецепту, што га чини одличним извором триптофана за вегетаријанце и вегане. Тофу је такође богат извор калцијума. 

5. Орашасти плодови и семенке

Орашасти плодови и семенке садрже триптофан. Студије показују да конзумирање шаке орашастих плодова дневно може смањити ризик од смртности од рака, срчаних болести и респираторних проблема. Орашасти плодови и семенке су такође добри извори влакана, витамина и антиоксиданата.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas