Серотонин је нека врста хемијског "преносника порука" или - једном речју - неуротрансмитер који учествује у бројним процесима у телу.
![1599897753_beautiful-1854443_1280.jpg](/cache/images/d/2/f/d/6/d2fd625471b2ed211ba236906964a75c7e07e290.jpg)
У те процесе спадају добро варење и добро расположење, али и редован сан, регулисан апетит и позитивна осећања.
Кад у телу има довољно серотонина, расположени смо и спремни за дружење, а кад га је мало, осећамо се раздражљиво и импулсивно. Тада смо склони агресији или нерасположењу и анксиозности. Дешава се да лоше спавамо, иако се осећамо непрекидно уморни.
Сератонин директно утиче на наше расположење.
Ниво серотонина можемо да повећамо на природан начин
![](/storedImages/2020_09/12/1599897753_people-2567915_1280.jpg)
Најједноставнији начин је излагање светлу. Истраживања показују да ниво серотонина пада током зиме, а виши је у лето.
Прочитајте још: Пробајте ЛАСТ МИНИТ дијету и губите 2 КИЛОГРАМА ДНЕВНО
Ово се поклапа са утврђеним сезонским депресијама које угрожавају ментално здравље у кратким, зимским данима. Неопходно је да сваког дана проведете бар петнаестак минута дневно напољу, на сунцу. То ће подстаћи и стварање драгоценог витамина Д. Током зиме, можете да користите јако осветљење у кући.
Физичка активност и масажа, такође, имају терапеутско дејство на стварање серотонина у организму. Зато би било идеално да - кад сте већ напољу - посветите време и трчању или вежбању. Свака аеробна активност је добра - пливање, вожња ролера или бицикла.
Пилетина, ћуретина и риба.
Коначно, ниво серотонина у телу можете да подигнете и храном. Али, не директно! У намирницама нема овог неуротрансмитера, он настаје у нашем организму. За то је потребан триптофан - амино киселина која се у нашем мозгу претвара у серотонин. Највише триптофана ћете наћи у намирницама са много протеина, као што су пилетина и ћуретина, али и риба.
Прочитајте још: Нису важне КАЛОРИЈЕ, него ОДАКЛЕ долазе, а ШЕЋЕР ствара жељу да се још ВИШЕ ЈЕДЕ
Да би са лакоћом прешао све баријере које природно бране мозак, идеално је да триптофан буде праћен угљеним хидратима - барем 30 до 40 грама у порцији. Триптофана има у млеку и орашастим плодовима, па се саветује ужина - овсене пахуљице преливене млеком и сецканим орасима.
Добри извори триптофана су и друге врсте живинског меса, као и јаја, соја и производи од соје.
Од слаткиша, идеална је чоколада, а где год можете додајте семенке - сусам, сунцокрет и бундеву.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ