· · Коментари: 0
срећа

СЕРОТОНИН ДИЈЕТА: Како да на природан начин регулишете ЛОШЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ

Серотонин је нека врста хемијског "преносника порука" или - једном речју - неуротрансмитер који учествује у бројним процесима у телу.

1599897753_beautiful-1854443_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

У те процесе спадају добро варење и добро расположење, али и редован сан, регулисан апетит и позитивна осећања.

Кад у телу има довољно серотонина, расположени смо и спремни за дружење, а кад га је мало, осећамо се раздражљиво и импулсивно. Тада смо склони агресији или нерасположењу и анксиозности. Дешава се да лоше спавамо, иако се осећамо непрекидно уморни.

Сератонин директно утиче на наше расположење.

Ниво серотонина можемо да повећамо на природан начин

Фото: Пиxабаy

Најједноставнији начин је излагање светлу. Истраживања показују да ниво серотонина пада током зиме, а виши је у лето.

Прочитајте још: Пробајте ЛАСТ МИНИТ дијету и губите 2 КИЛОГРАМА ДНЕВНО

Ово се поклапа са утврђеним сезонским депресијама које угрожавају ментално здравље у кратким, зимским данима. Неопходно је да сваког дана проведете бар петнаестак минута дневно напољу, на сунцу. То ће подстаћи и стварање драгоценог витамина Д. Током зиме, можете да користите јако осветљење у кући.

Физичка активност и масажа, такође, имају терапеутско дејство на стварање серотонина у организму. Зато би било идеално да - кад сте већ напољу - посветите време и трчању или вежбању. Свака аеробна активност је добра - пливање, вожња ролера или бицикла.

Пилетина, ћуретина и риба.

Коначно, ниво серотонина у телу можете да подигнете и храном. Али, не директно! У намирницама нема овог неуротрансмитера, он настаје у нашем организму. За то је потребан триптофан - амино киселина која се у нашем мозгу претвара у серотонин. Највише триптофана ћете наћи у намирницама са много протеина, као што су пилетина и ћуретина, али и риба.

Прочитајте још: Нису важне КАЛОРИЈЕ, него ОДАКЛЕ долазе, а ШЕЋЕР ствара жељу да се још ВИШЕ ЈЕДЕ

Да би са лакоћом прешао све баријере које природно бране мозак, идеално је да триптофан буде праћен угљеним хидратима - барем 30 до 40 грама у порцији. Триптофана има у млеку и орашастим плодовима, па се саветује ужина - овсене пахуљице преливене млеком и сецканим орасима.

Добри извори триптофана су и друге врсте живинског меса, као и јаја, соја и производи од соје.

Од слаткиша, идеална је чоколада, а где год можете додајте семенке - сусам, сунцокрет и бундеву.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.