Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Оптичка илузија "ротирајућих" коцкица оставља гледаоце збуњеним – ШТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ? (ФОТО)

ПАМЕТНА оптичка илузија чини да правоугаоници у боји изгледају као да се ротирају

1645606218______________________________urgery-only-to-realise-perfect-doesnt-exis.jpg
Фото: ленсторе
Oglas

Уметничко дело одаје привид кретања, али у ствари то је само статична слика која се поиграва са нашим мозгом. Дакле, шта можете видети?

Често оптичке илузије користе облике, простор, положај, контрасте боја и линије да заварају наше умове да помислимо да се слике крећу када у ствари мирују.

Неки научници верују да то може бити узроковано невољним покретима очију.

Други мисле да детектори покрета у нашем визуелном кортексу могу бити преплављени променом неурона и стварањем покрета.

Фото: ленсторе

Оптичке илузије могу се поигравати са вашим умом током целе године, али на то како их доживљавате може утицати који је месец, тврде стручњаци.

Гледајући оптичку илузију "патка или зека", мозак би могао да формира јачу асоцијацију са једном у зависности од доба године, показују истраживања.

Стручњаци су објаснили у студији објављеној у часопису  Перцептуал анд Мотор Скиллс  да је цртеж приказан 265 испитаника на Ускрс и 276 у октобру.

Већина људи је видела зеца на Ускрс и патку у октобру.

„Овај ефекат пристрасности очекивања на перцепцију примећен је код мале деце (2 до 10 година) као и код старијих испитаника (11 до 93 године)“, рекли су истраживачи. Сродна студија извештава да је ова илузија такође тест креативности.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas