Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИЛУЗИЈА

Оптичка варка која ће вам зачас поставити "дијагнозу": Видите ли цик-цак линије или кривуље – или обоје? Ево шта то значи (ВИДЕО)

Ваш одговор рећи ће вам много о начину на који ваше очи разликују валове и углове у стварном свету

1612878646_opticka-varka.JPG
Фото: Принтскрин / Твитер / Аносогносиогенесис
Oglas

Свако воли добру оптичку илузију – а овај згодан тест перцепције доводи у питање како видимо свет око себе. Погледајте линије на горњој илустрацији (или можете видети целовиту слику у наставку). Какве линије видите? Јесу ли то равне, оштре цик-цак линије или мекани, закривљени таласи? Да ли видите само једну врсту или обе?

Прочитајте још: Рођени почетком 90-их раде ових 5 ствари, а млади им поручују: То више није кул! (ВИДЕО)

Ова оптичка варка, коју је осмислио експериментални психолог Кохске Такахасхи са јапанскога универзитета Цхукyо 2017. године, назива се "илузијом слепоће закривљености" и то је само још један пример како не можемо увек веровати својим очима кад гледамо у нешто.

Ако сте попут већине људи, вероватно ћете видети и таласе и цик-цак црте у наизменичним паровима – барем би тако требало да видите ако гледате у црте на сивој позадини која доминира средином слике. Сада погледајте линије у горњем левом и доњем десном углу слике, где је позадина бела или црна. Примећујете ли да се догађа нешто другачије?

Прочитајте још: Ове две ТЕТОВАЖЕ су јој спасиле живот: Ево зашто је важно да знате која је ЛЕВА, а која ДЕСНА страна (ФОТО)

Одједном су све валовите

Ако вам црте на тим црно-белим подручјима изгледају таласасто, али такође видите цик-цак линије у сивом средњем делу, честитамо – управо сте добили дијагнозу слепоће закривљености! (Без бриге, то није стварно здравствено стање или нешто забрињавајуће).

Али зашто толико нас на овој слици види цик-цак линије, а заправо су све црте на њој таласасте? Према Такахасхију, то би могло да буде повезано са начином на који наше очи разликују таласе и углове у стварном свету – а могуће је да начин на који то двоје раздвојимо покрене неку врсту сукоба у визуалном систему мозга.

Прочитајте још: ПЛАВУША или БРИНЕТА? Ево која боја је донела више предности овој девојци (ФОТО)

- Претпостављамо да се основни механизми за перцепцију нежне кривуље и механизми тупе перцепције угла такмиче једни с другима на неуравнотежен начин - објаснио је Такахасхи у свом раду, а перцепција угла може бити доминантна у визуалном систему.

Ствар еволуцијског прилагођавања

Али зашто углови доминирају над кривуљама уместо обрнуто? Хипотетички гледано, то би могло бити због тога како су људи морали да се прилагођавају измишљеним геометријама савременог физичког света око нас.

- Рекао бих да су наше очи и мозак можда еволуцијски боље прилагођени за откривање углова него таласа”, рекао је Такахасхи.

Прочитајте још: Тик-токер показао једноставан трик за бржу куповину: Потребна је само ЈЕДНА ствар!

- Окружени смо вештачким производима који имају пуно више углова него што има природно окружење. Овај визуални феномен не узрокује проблем у нашем свакодневном животу, иначе би неко ову илузију осмислио већ пуно пре мене - додао је експериментални психолог.

Другачије постављене боје

Да би показао како нас ова илузија заправо заварава, Такахасхи је извео низ експеримената са учесницима и мало измењеним сликама како би видео који су оптимални услови за покретање илузије. На овде приказаној слици контраст у светлини између различитих одељака који чине линије и сенке позадине обрнут је на прекретницама.

Ако добро погледате, примијетићете да се цик-цак линије састоје од светле и тамносиве боје која се протеже од врха до долине сваке кривуље. То наглашава илузију да су ти делови таласа равне црте нагнуте према горе или према доле, а не изоловани делови непрекидног таласа.

Прочитајте још: Инфлуенсери водите рачуна: Не претерујте са филтерима код рекламирања производа

Супротно томе, на таласастим цртама (и имајте на уму да су све заправо валовите), смењују се светле и тамносиве линије које обавијају или врхове или долине у истој боји, што помаже у наглашавању облина. Још један фактор који помаже илузији јесте релативна плиткост таласа, са благим, ниским кривуљама – док би стрмији талас са оштријим угловима пореметио учинак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas