· · Коментари: 0

ОСМЕХ МОНА ЛИЗЕ: Једноставна вежба од пар минута, даје сјајне резултате за расположење

Како осмех Мона Лизе може да вам смањи стрес - једноставна вежба која побољшава расположење и смањује напетост

1679236877_shutterstock_2136312883-mona-liza.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Дубравка Фазлић, саветодавна терапеуткиња и учитељица миндфулнесса, за сенса.сторy.хр објашњава вежбу "Мона Лиза" која за кратко време може подићи расположење.
Вероватно сте приметили да насмејани људи другачије зраче и брже привлаче вашу пажњу. у чему је тајна? Када се смејете, ваш мозак ослобађа хормоне задовољства, као што су допамин, серотонин и ендорфини, који помажу вашем телу да се опусти, снижава крвни притисак и брзо побољшава расположење. Чак и када нисте расположени и не желите да се смејете, када сте нервозни, напети или узнемирени, можете себи помоћи техником полуосмеха, која се још назива и осмех Мона Лизе.
Поправиће вам расположење, подићи самопоуздање и смањити стрес. Осим тога, вежба полуосмеха се такође може користити као техника за побољшање комуникације са другим људима. Полуосмех може деловати као невербални сигнал који показује да сте отворени, пријатељски расположени и спремни за комуникацију. Добра вест је да ваш осмех не мора да буде "прави". Сам чин померања мишића лица, довољан је да створи израз полуосмеха.

- Дозволите угловима усана да се лагано подигну, и зауставите се када осетите малу напетост у угловима уста. То је суптилан, сићушан осмех који, ако вас неко посматра, можда неће приметити промену на вашем лицу.
- Задржите опуштен, миран израз лица.
- Нека дах буде природан и необуздан.
- 'Носите' овај осмех десет минута и приметите како се ваше расположење променило.

Дужа верзија вежбе:

- Седите или станите усправно.
- Дубоко удахните кроз нос.
- На издисају, направите осмех и полуосмех. Задржи осмех на лицу и поново дишите.
- Поново се полуосмехните док издишете кроз уста.
- Поновите овај циклус смејања и дисања неколико пута, сваки пут покушавајући да продубите дах.
- Да бисте добили другачије резултате у животу, потребно је увек радити нешто ново!

Ова вежба је изузетно једноставна, не захтева много времена или знања. Нека вас осмех повеже са собом и створи нове навике, подстиче осећај радости, опуштености и повезаности са другима. Међутим, важно је напоменути да ова вежба није замена за професионалну терапију или медицинску негу.

Ако имате озбиљне симптоме анксиозности, депресије или других емоционалних потешкоћа, обратите се свом лекару или терапеуту, да бисте добили одговарајућу помоћ.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.