Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ОБУЗДАТЕ СВОЈЕ ЕМОЦИЈЕ: Изазов нагле промене расположења

Нагла промена расположења је изазов који се може превазићи уз правилан приступ и подршку. Особа која има овај проблем не треба да губи наду и да се осећа беспомоћно, већ да препозна своје емоције и потребе и да потражи помоћ ако јој је потребна. Нагла промена расположења није знак слабости или лудила, већ само стање које се може контролисати и побољшати уз адекватне мере.

1697719966_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нагла промена расположења може да утиче на квалитет живота особе, јер може да омета њено функционисање на послу, у школи, у породици и у друштву.

Постоје различити начини како се особа може носити са овим проблемом. Ево шта можете урадити како бисте себи олакшали:

Потражити помоћ стручњака

Ако нагла промена расположења омета нормално функционисање особе и траје дуже од две недеље, потребно је обратити се за стручну помоћ. Психотерапија може да помогне особи да разуме узроке и последице својих промена расположења и да научи како да их контролише и превазилази. Лекови могу да помогну у стабилизацији расположења и смањењу интензитета емоција.

Водити дневник

Писање дневника је користан начин за праћење и анализу својих промена расположења. Особа може да забележи када се јавља промена расположења, колико траје, шта је претходило и пратило ту промену, како се осећала и понашала током те промене и како је утицала на њену свакодневицу.

На тај начин, особа може да уочи обрасце и окидаче својих промена расположења и да пронађе начине како да их спречи или ублажи.

Вежбати редовно

Физичка активност је један од најбољих начина за побољшање расположења и смањење стреса. Физичка активност помаже у лучењу ендорфина, хормона који изазивају осећај задовољства и еуфорије. Такође, физичка активност помаже у регулацији циклуса спавања и будности, који су важни за стабилност расположења.

Избегавати стресне ситуације

Стрес је један од главних фактора који доприносе наглим променама расположења. Стрес изазива лучење кортизола, хормона који подстиче реакцију "бори се или бежи" у телу. Ова реакција може да доведе до повећања крвног притиска, убрзања срчаног рада, знојења и других физиолошких одговора који могу да утичу на расположење. Зато је важно избегавати непотребне стресне ситуације и наћи начине за опуштање и релаксацију, као што су медитација, јога, масажа, слушање музике, читање књига или било шта друго што особи прија.

Одржавати социјалне контакте

Социјална подршка је важна за ментално здравље и расположење. Особа која има наглу промену расположења не треба да се изолује и повлачи од других људи, већ да потражи разумевање и помоћ од својих пријатеља, породице или других особа које су у сличној ситуацији. Разговор са другима може да помогне особи да се осећа мање усамљено и несхваћено, да добије савет и утеху и да пронађе нове перспективе и решења за своје проблеме.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas