Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА О МОНА ЛИЗИ: Детаљ који сигурно нисте знали

Прича која се крије иза једне од најпознатијих слика на свету

1683713087_slika.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Италијански историчар Силвано Винчети тврди да је Леонардо да Винчи на својој чувеној слици "Мона Лизи" насликао и мост Ромито код градића Латерина у покрајини Арецо, у Тоскани, чији остаци и данас могу да се виде.
О позадини Леонардове слике деценијама се споре историчари уметности, баш као и о идентитету мистериозне Ђоконде. Неки међу њима су били убеђени да је на слици пејзаж с мостом Буријано, близу Латерине, а други да је реч о мосту Бобију у Пјаченци.

Винчети је, међутим, користећи историјска документа, као и савремене фотографије и снимке дрона, закључио да је управо Ромито био инспирација Леонарду када је, почетком 16. века, насликао тај портрет.

У прилог Винчетијевом открићу, како пише "Гардијан", иде и то што је Ромито имао четири лука, колико се и види на слици, док су и Буријано и Бобио имали више.

Преко реке Арно до данас је преживео само један лук Ромита, а у документима породице Медичи која су пронађена у архивима Винчети је пронашао да је он био једна од прометнијих траса каравана на самом почетку 16 века.

- Баш у том периоду, од 1501. до 1503, Да Винчи је боравио у том подручју, најпре у служби кардинала Цезара Борџије, а потом и Пјера Содеринија, државника из Фиренце - рекао је Винчети.

Мерећи ширину између обала реке и користећи дужину преосталог лука моста, он је потпуно уверен да би тачно четири лука била потребна да се премости река. Зато су, како је рекао, узбуђени и становници градића, јер је Да Винчи насликао и део њихове историје на свом најпознатијем портрету.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas