Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Особине ментално јаких људи: Они су у стању да се суоче и са највећим проблемима

Да ли спадате у ову групу људи?

1684944381_osobine-ljudi.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Али да ли их сматрамо добрим или лошим зависи од нас. Истина, неки од ових успона и падова могу бити стресни и створити додатни притисак у нашим животима али на нама је да се суочимо са њима.

Велики део тога како ћемо се суочити са променама и изазовима зависи од тога колико смо ментално припремљени и јаки.

Ментално јаки људи су у стању да превазилазе препреке и искористе их на најбољи начин.

Изазове и проблеме они претварају у вредне лекције и тако их опет користе као алат за напредовање и учење нових вештина и стицање увида.

Сви можемо постати ментално јаки само је важно да имамо увид у то које особине и вештине имају људи који се успешно сналазе у разним околностима.

15 особина ментално јаких људи

1. У стању су да се дисоцирају од ситуације

Када већ дође до неких неповољних околности они не дозвољавају себи да уђу у самосажаљење и депресију.
Не питају се зашто је универзум прозив њих. Они имају способност да се изађу из сопствених емоција и вртлога мисли и постану као “мува на зиду” или тихи сведок догађаја. Из те мета перспективе у стању суи да виде могућа решења и опције.

2. Они сами себе мотивишу

Отпуштајући самоограничавајућа уверења и позивајући се на своју унутрашњу снагу, они себи дају снагу да се суоче са недаћама. Охрабрују себе и подстичу себе да наставе даље.

3. Прихватају изазове

Ментално јаки људи не траже проблеме, али су увек спремни да се суоче са њима када се појаве.
Они не покушавају да се сакрију од њих, па чак ни да се жале, већ их једноставно схватају као део живота.

4. Фокусирају се на ствари које могу да контролишу

Уместо да брину о деведесет девет ствари над којима немају контролу, они се фокусирају на једну ствар коју раде и дају све од себе да ту једну реше.

5. Они си истрајни

Ментално јаки људи су у стању да се држе својих циљева и у најтежим олујама. Увек пред очима имају своју визију или жељено решење.

6. Знају када је време да одустану

Ментално јаки људи мудро бирају своју борбу. Они могу да одлучие да одустану од одређеног правца акције ако схвате да није вредно труда или би их коштало више него што су спремни да плате.

Ментално јаки људи имају храбрости да:признају када греше Или схвате да су једноставно пропустили прилику без осећаја тоталног неуспеха.

7. Практикују бригу о себи

Без обзира на све, они схватају да морају да буду у добром менталном, физичком, духовном и психолошком стању да би се ухватили у коштац са изазовима. Дакле, ментално јаки људи практикују бригу о себи, посебно када пролазе кроз тешка времена.

8. Управљају приоритетима

Суочени са потешкоћама, ментално јаки људи нађу времена да дају приоритет различитим активностима.
Они одлучују које циљеве вреди јурити, што им омогућава да мудро користе своју енергију. Распоређују своје приоритете и раздвајају хитне и битне од само хитних или само битних ствари и задатака.

9. Креирају своје окружење

Ментално јаки људи препознају које активности или њихове слабе стране могу да им одвлаче енергију и пажњу и свесно ће контролисати своје окружење колико је то могуће. На пример, телефон ће искључити и однети у другу собу ако се тренутно суочавају са изузетно стресним роковима и пројктом. Или ако ментално јак човек одлучи да престане да једе слаткише, свесно неће више уносити у кућу било шта што би могло да буде изазов.

10. Помажу другим људима

Уместо да буду опседнути собом, ментално јаки људи настоје да ублаже патњу оних око себе. Служење другима им помаже да се уздигну изнад својих болова и патње, дајући им снагу и храброст да истрају и учине нешто у вези са ситуацијом.
Ово такође помаже да се одржи дух и да сви буду оријентисани на решење, уместо да превлада осећај беспомоћности и очаја .

11. Они су захвални

Уместо да се жале и кукају, они практикују захвалност, а то им помаже да сагледају живот из јасније перспективе. Тако имају извор снаге који им омогућава да гледају унапред са надом, ентузијазмом и самопоуздањем.

12. Размишљају о прошлости (али без руминације)

Одвајају време да размотре прошлост – како би научили потребне лекције и израсли из својих болова и патњи.

13. Траже помоћ и подршку

Када ствари постану тешке, не устручавају се да траже помоћ.

14. Они плачу

Ментално јаки људи правилно обрађују своје емоције. Уместо да поричу своје емоције или их потискују, што је нездраво - ментално јаки људи изражавају своје емоције. Они плачу и радују се у складу са догађајима који су се десили.

15. Они су флексибилни

Можда је најважнији квалитет ментално јаких људи њихова способност да се прилагоде променљивим временима и ситуацијама.
Они не присиљавају себе да се осећају на одређене начине, нити поричу стварност, али су у стању да пређу из једног емоционалног, ситуационог стања у друго без губитка наде или правца.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas