· · Коментари: 0
мрачно доба

Ово је НАЈГОРА ГОДИНА у људској историји! Несрећу је донела мистериозна магла (ВИДЕО)

У Европи, "то је био почетак једног од најгорих периода за живот, ако не и најгори" - каже историчар МекКормик.

1623508788_forest-3394066_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Тајанствена магла уронила је Европу, Блиски Исток и делове Азије у мрак, дању и ноћу - током 18 месеци.

Најгора година у људској историји

- Јер сунце је давало своју светлост без сјаја, попут месеца, током целе године - написао је византијски историчар Прокопије. Температуре у лето 536. године пале су од 1,5 ° Ц до 2,5 ° Ц, што је покренуло најхладнију деценију у последњих 2300 година.

Након несреће са природном катастрофом, људи су се већ 541. године суочили са новим проблемом - избила је бубонска куга.

Тог лета снег је пао у Кини; усеви су пропали; људи гладовали. Ирске хронике бележе „несташицу хлеба из година 536–539“. Те  541. године, бубонска куга погодила је римску луку Пелузијум у Египту. Оно што се назвало Јустинијановом кугом, брзо се ширило, уништавајући једну трећину до половине становништва источног Римског царства и убрзавајући његов колапс, каже МекКормик.

Прочитајте још: Слонови се НАПИЛИ, демолирали град, па легли да спавају! (ФОТО/ВИДЕО)

Због чега је настала магла?

Историчари већ одавно знају да је средина шестог века била мрачно доба, али извор мистериозних облака већ дуго представља загонетку. Сада је прецизна анализа леда са швајцарског глечера од стране тима који су предводили МекКормик и Пол Мајевски са Института за климатске промене на једном Универзитету, открила кривца.

Тим је известио да је катаклизмична вулканска ерупција на Исланду избацила пепео преко северне хемисфере почетком 536. Уследиле су још две масовне ерупције, 540. и 547. Поновљени ударци, праћени кугом, уронили су Европу у економску стагнацију која је трајала до 640. године.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.