Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Помозите другима у невољи: Научите како да се понашате када ваши ближњи пролазе кроз ТЕШКЕ тренутке у животу

Вештине које вам могу помоћи у оваквим ситуацијама

1694524142_shutterstock_1746426344.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Бити у стању да се бринемо о себи када смо у близини људи који су анксиозни или се носе са тешким емоцијама је вештина која се може вежбати и јачати у свим односима.

У наставку су неке технике које вам могу помоћи да се ефикасно и са поштовањем носите са болним емоцијама других људи. Учење и јачање ових вештина помоћи ће вам да останете мирни у свим односима у вашем животу, посебно оним најважнијим.

Гледајте на емоције као на симптоме, а не као на проблем који треба решити

Када је неко кога волите узнемирен, тужан или фрустриран, природно је да његове емоције видите као проблем. Осећамо потребу да предузмемо акцију, јер сматрамо да његова осећања треба што пре променити. Зато често дајемо савете и покушавамо да „решимо“ туђе проблеме.

Међутим, саветовање особе која се бори са болним емоцијама обично није од помоћи. Шта ако се, уместо проблема, емоције виде као симптом који говори особи која их доживљава да постоји већи проблем? Емоције имају сврху - уместо да покушавамо да их одмах променимо, можемо да се запитамо шта се дешава.

Бити радознали у вези са осећањима друге особе такође нам помаже да будемо стрпљивији и емпатичнији, што је потребно већини људи који доживљавају јаке, болне емоције.

Покушајте да се сетите времена када сте се и ви осећали исто

Емпатија значи ставити се у ципеле друге особе и замишљати како је бити у њиховој кожи. Покушајте да се сетите времена када сте се и сами борили са сличним тешким емоцијама. Ово је вредан начин да разумете туђе проблеме јер је ваш начин размишљања заснован на вашим искуствима. Што више можете да се повежете са својим прошлим искуствима, већа је вероватноћа да ћете моћи да подржите особу без претеране реакције и емоционалности.

Потврдите своја осећања

Један од најтежих делова у присуству некога ко се носи са тешким емоцијама су емоције које они имају тенденцију да изазову у вама.
Када смо дубоко ухваћени у зачарани круг тешких емоција, тешко је имати довољно емоционалне слободе да управљамо својим расположењем и расположењем друге особе.
Због тога често одговарамо на расположења других људи на начин који није од користи ни њима ни односу. Ако сте у присуству такве особе, признајте себи да се осећате иритирано или фрустрирано и подсетите се да је то у реду и природно.

Вежбајте рефлективно слушање

Људи који се суочавају са емоционалним проблемима не желе да им одузмете бол; желе да се осећају схваћено. Знајући ово, поштедите се од притиска да решите проблем друге особе што ће вам омогућити да само саслушате.

Можете вежбати технику која се зове рефлективно слушање. Рефлективно слушање значи да када вам неко нешто каже, ви одговарате изговарјући оно што особа рекла, било дословно или својим речима.
Вредност понављања онога што је неко рекао је да им дате до знања да сте ту за њих и да их разумете. Али тиме му дајете нешто много вредније од савета – дајете му аутентичну повезаност.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas