Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
обичај

Према народном веровању откријете ко вам је сродна душа ВЕЧЕРАС: Ове речи ИЗГОВОРИТЕ ПРЕД СПАВАЊЕ

Српска православна црква и верници данас славе преподомученике Галактиона и Епистиму.

1637222681_shutterstock_503377531.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Преподобномученик Галактион и Епистима били су из града Едесе у Феникији, то данашње подручје Либана, Израела и Сирије. Обоје су потицали из незнабожачких породица.

Када је Галактион одрастао, мајка му је умрла, а отац му је пронашао жену – девицу Епистиму. Галактион није желео брак, а тако и световни живот, па је Епистиму саветовао да се крсти, а онда се истовремено са њим и замонаши.

Повукли су се на планину Пуплион, Галактион је отишао у мушки, а Епистима у женски манастир. Телесну љубав код њих заменила је духовна љубав, која је била јача од свега. Галактионова духовна љубав према Епистими била је толика да он није желео да је види световним очима, јер за духовну љубав није потребно ни тело ни сусрет.

Били су веома поштовани и цењени у својим манастирима, али нису видели једно друго све до пред смрт. Наиме, када је дошло до великог прогона хришћана, обоје су ухваћени и одведени пред суд.

Прочитајте још: Била је ПРВА ЖЕНА АКАДЕМИК У СРБИЈИ: Из њених реченица и данас учимо

Галактиона су ишибали, док је Епистима горко плакала, због чега је и она кажњена шибањем. Крвници су им потом одсекли све удове и на крају и главе. Монах из Евтолијевог манастира успео је да прикупи њихове остатке и часно их сахрани 253. године.

Ово двоје хришћанских мученика данас се сматра заштитницима свих људи који воле каква год та љубав била – братска, сестринска, пријатељска, телесна или духовна. Како се може закључити и из њиховог живота,  љубав увек превладава све недаће и, ако је јака и чиста, ништа је не може угасити.

Према народном веровању на данашњи дан можемо да откријемо ко нам је сродна душа. Обичај каже да пред спавање треба изговорити следећу молитву, а она особа коју сањате вам је суђена!

“Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.”

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas