Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРИПРЕМА ЗА ВАСКРШЊИ ПОСТ: Погледајте које обичаје ове недеље треба да испоштујете

Да бисмо могли да испостимо Велики Васкршњи пост (који траје 7 недеља) пре него што званично почне пост (18. марта) прво се припремамо духовним поукама, али и постепеним уздржавањем од мрсне хране, кроз ове три седмице

1709222404_Foto-Shutterstock-post.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Припремне седмице су: Седмица о митару и фарисеју (26.2.-3.3.), Седмица о блудном сину (4.-10.3.), Седмица сиропусна (11.-17.3.)

Ова седмица (о митару и фарисеју) у којој смо сада 26.2.-3.3. је трапава, што значи да не постимо у среду и петак на посрамљење фарисеју који се гордио тиме што пости два пута седмично.

После ове трапаве седмице, долази седмица Блудног сина и поново се враћамо на пост у среду и петак -то је месопусна седмица, последња у којој једемо месо.

А онда у последњој припремној недељи пред пост 11.-17. марта (Сиропусна недеља) следи још виши степен припреме: опраштамо се од меса на 8 недеља (1 сиропусна недеља+пост 7 недеља), али те сиропусне недеље можемо да једемо и даље све млечне проиводе и јаја (до званичног почетка поста 18. марта)

Као што је пред сваки тренинг неопходно да се загрејемо како се не бисмо повредили, тако је пред овако озбиљан пост потребно да се припремимо и ментално и физички.

Немојте да вас уплаши ово “озбиљан пост”. Треба да схватимо озбиљност поста наравно, али не кроз страх, правила и законе, него кроз суштину.

Важно је да се на борбу фокусирамо ДАН ПО ДАН, а ове припремне недеље ће нам помоћи да схватимо зашто је пост важан и зашто уопште постимо.

(Опанак)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas