Oglas
· · Komentari: 0

PRIPREMA ZA VASKRŠNJI POST: Pogledajte koje običaje ove nedelje treba da ispoštujete

Da bismo mogli da ispostimo Veliki Vaskršnji post (koji traje 7 nedelja) pre nego što zvanično počne post (18. marta) prvo se pripremamo duhovnim poukama, ali i postepenim uzdržavanjem od mrsne hrane, kroz ove tri sedmice

1709222404_Foto-Shutterstock-post.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Pripremne sedmice su: Sedmica o mitaru i fariseju (26.2.-3.3.), Sedmica o bludnom sinu (4.-10.3.), Sedmica siropusna (11.-17.3.)

Ova sedmica (o mitaru i fariseju) u kojoj smo sada 26.2.-3.3. je trapava, što znači da ne postimo u sredu i petak na posramljenje fariseju koji se gordio time što posti dva puta sedmično.

Posle ove trapave sedmice, dolazi sedmica Bludnog sina i ponovo se vraćamo na post u sredu i petak -to je mesopusna sedmica, poslednja u kojoj jedemo meso.

A onda u poslednjoj pripremnoj nedelji pred post 11.-17. marta (Siropusna nedelja) sledi još viši stepen pripreme: opraštamo se od mesa na 8 nedelja (1 siropusna nedelja+post 7 nedelja), ali te siropusne nedelje možemo da jedemo i dalje sve mlečne proivode i jaja (do zvaničnog početka posta 18. marta)

Kao što je pred svaki trening neophodno da se zagrejemo kako se ne bismo povredili, tako je pred ovako ozbiljan post potrebno da se pripremimo i mentalno i fizički.

Nemojte da vas uplaši ovo “ozbiljan post”. Treba da shvatimo ozbiljnost posta naravno, ali ne kroz strah, pravila i zakone, nego kroz suštinu.

Važno je da se na borbu fokusiramo DAN PO DAN, a ove pripremne nedelje će nam pomoći da shvatimo zašto je post važan i zašto uopšte postimo.

(Opanak)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas