Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Разликујте искрен осмех од лажног: По једном ћете увек знати

Да ли некад помислите да се неко лажно смеје?

1661196844_people-gfc8f42da6_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Често се каже да је смех најбољи лек. И у томе, заиста, има истине. Али, осим "терапијског" ефекта, важан је и начин на који се неко смеје. Он отркива да ли је особа срећна и колико се истински забавља у тим тренуцима. Људски смех проучавали су и многи психолози који тврде да постоје две врсте смеха - спонтани и вештачки или лажни. Како разликовати онај искрен од "усиљеног"?

Први карактерише неконтролисана реакција на нешто што нас је искрено насмејало, попут урнебесне шале. Производи препознатљив звук који је тешко лажирати. С друге стране, када је реч о вештачком смеху, људи то намерно раде када из пристојности желе да реагују на нечију шалу. Студије су показале да се лажни смех лако препознаје јер се особа намерно смеје, а може се и контролисати.

Прочитајте још: Трикови који ће вам помоћи да се ОСЕЋАТЕ БОЉЕ: Побољшајте самопоуздање и ојачајте менталну снагу уз помоћ 10 једноставних савета

Стручњаци тврде да се људи чешће смеју особи коју познају. То је зато што су нам вицеви углавном смешнији када их исприча неко кога познајемо, попут пријатеља или познатог комичара. Амерички психолог Роберт Провини са Универзитета у Мериленду, сматра да је 30 пута већа вероватноћа да ћемо се нечему насмејати када учествујемо у разговору с другим људима. Студија је показала и да такву реакцију код нас не изазивају шале већ пријатељи и драги људи који на одређени начин то преносе. Тако им показујемо љубав и разумевање.

Смех је делотворан и у партнерским односима. Психолог са Берклија, Боб Левенсон, је током истраживања које је спровео замолио парове да разговарају о осетљивим стварима које их нервирају у вези. Када су се партнери у разговору смешили, осећали су се боље после приче о озбиљним темама, показала је студија. Испитаници су такође изјавили да су задовољнији својом везом када се чешће смеју.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas