Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОСМЕХ КОЈИ ЛЕЧИ

10 разлога због којих се сутра морате СМЕШИТИ ВИШЕ

Осмех на физиолошком нивоу повезан је са нашим здрављем, и психичким и физичким

1665262154_girl-g45f169ba1_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Зашто се Руси ретко смеше? - једно од најчешћих питања на које странци вековима траже одговор. Научници спроводе многобројна истраживања да би дошли до истине. Међутим, сами Руси уопште не сматрају себе превише резервисаним народом. Штавише, они су свесни да осмех знатно продужава живот и често користе овај „лек” у борби против многих болести. Осмех продужава живот за 10 минута - ова научна чињеница је у Русији позната сваком човеку, чак и детету. Међутим, када странци шетају улицама руских градова, пролазници им делују хладно, па чак и непријатељски јер скоро нико се не смеје.

Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

И напротив, када Руси путују у Америку, њима изгледају чудно бесмислени осмеси непознатих људи. Постоји чувена руска пословица: „Смех без причин признак дурачин”, што значи „Осмех без разлога је знак глупости”. Озбиљан израз лица Руси сматрају неутралним, док им је за осмех потребан неки разлог. Ако се Рус већ смеје, он се смеје искрено, пуног срца, из дубине душе. Зато Руси не воле такозвани „лажни” или „комерцијални” осмех по којем су познати Американци: Русе нервира формалност и неискреност, они сматрају такав осмех средством манипулације.

Прочитајте још: Како се пише: УКОЛИКО или У КОЛИКО, који облик је правилан?

Иако имају репутацију превише озбиљне нације, Руси су свесни благотворног утицаја осмеха на људски организам. Осмех на физиолошком нивоу повезан је са нашим здрављем, и психичким и физичким.

1. Познато је да осмех активира предњу зону хипоталамуса. Затим, нервни импулси се преносе у лимбички систем, који је задужен за контролу емоционалног понашања и игра важну улогу у многим процесима у организму.

За шта је одговоран хипоталамус?

Прочитајте још: Снимак који ће вас згрозити: Жена показала како спрема пилетину, људи коментаришу - "Мора да се шали" (ВИДЕО)

  • за контролу целог ендокриног система
  • за активност кардиоваскуларног система
  • за процес варења
  • за сексуалне реакције
  • за осећај жеђи
  • за сан
  • за дисање
  • за осећај глади

Осмех подстиче рад хупоталамуса и на тај начин потпомаже нормализацију функционисања многух органа у организму.

2. Осмех стимулише центар задовољства у мозгу, изазивајући ослобађање хормон радости серото- нина. Научници су открили да је један осмех по јачини позитивне мождане реакције једнак 20 коцкица чоколаде.

3. Осмех је природно средство против болова. Научници кажу: када растегнете усне у осмех (чак и без разлога) мозак аутоматски почиње да производи ендорфине - хормоне среће. Ендорфини су одговорни за добро расположење и, осим тога, могу заменити благи аналгетик.

4.Осмех смањује ниво хормона стреса кортизола и адреналина.

5. Осмех нормализује срчани ритам.

6. Осмех јача мишице лица и на такав начин подмлађује га. Сто осмеха дневно замењују било коју од најскупљих масажа у козметичком салону.

7. Осмех побољшава вид. Према научним студијама, осмех стимулише очне мишиће и шаље сигнал у тај део мозга који је одговоран за вид.

8. Осмех повећава концентрацију и брзину реакције. Када се човек смеши, циркулација крви у мозгу се убрзава, што побољшава когнитивне функције.

9. Осмех јача имунитет јер покреће хемијске реакције које повећавају број антитела задужених за борбу са вирусима и бактеријама.

10. Осмех продужава живот. Научници из универзитета Вејн су 2010. године спровели студију о животном веку бејзбол играча и открили да су играчи који се често смешили доживели у просеку 80 година, док су мрачни и озбиљни играчи доживели мање од 72. године.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas