Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Реченица коју НИКАДА не смете да изговорите, јер ћете добити НЕПРИЈАТЕЉА

Многи од нас сматрају да, упитавши некога "Јесте ли то смршали?", упућују комплимент.

1632127766_Buca-Depozit.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Али, истина је да чак и добронамерно питање о тежини, којим хвалите нечије напоре, може да доведе до многих лоших последица, од негативне слике о сопственом телу до поремећаја у исхрани.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Зашто коментаришемо туђ изглед?

Зашто мислимо да смо позвани и прозвани да упоређујемо нечије тело са својим и коментаришемо нечији изглед? "На тај начин настојимо да се социјализујемо", каже Филипа Дидрихс, професор психологије на Универзитету Западне Енглеске у Бристолу.

Жене воле да разговарају о изгледу.

Истраживања показују да се укључивањем у овакав разговор жене осећају као да имају нешто заједничко једна с другом, јер друштво придаје велику пажњу нашем изгледу.

Мршавост је, у готово свим друштвима, постала крајњи циљ када су у питању лепота, успех и срећа. Овакав начин размишљања "обећава" да у свима нама постоји мршава особа коју само треба извући на површину.

Прочитајте још: Јаке жене имају ових ПЕТ особина, а најважнија је последња!

Мршављење је идеал

Ипак, студије показују да су разговори о вежбању или мршављењу учинили да се жене усредсреде на то како њихово тело изгледа, а не на то шта оно може да уради. Зато се о њему углавном не изјашњавамо похвално и стално процењујемо и критикујемо, како своје тако и туђе.

Похвалите фризуру и одећу, али...

Коментарисање нечијег изгледа, наравно, нема увек негативне последице. На пример, у реду је похвалити нечију одећу или фризуру, али када некоме кажете "Изгледаш одлично. Да ли си смршао?", то у ствари значи: "Изгледаш добро јер си мршавији".

Прочитајте још: Имају посебну симболику: Десет прелепих имена за ЈЕСЕЊЕ БЕБЕ

Дакле, пре него што се некоме обратите речима "Да ли сте смршали?", желећи да му се на тај начин приближите, сетите се да би он то питање могао да доживи као увредљиво и дискриминаторно. Јер, тело је нешто сасвим интимно, па је дрскост сматрати да неко жели да буде другачији од онога како сада изгледа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas