· · Komentari: 0
SAVET

Rečenica koju NIKADA ne smete da izgovorite, jer ćete dobiti NEPRIJATELJA

Mnogi od nas smatraju da, upitavši nekoga "Jeste li to smršali?", upućuju kompliment.

1632127766_Buca-Depozit.png
Foto: Depozitfoto

Ali, istina je da čak i dobronamerno pitanje o težini, kojim hvalite nečije napore, može da dovede do mnogih loših posledica, od negativne slike o sopstvenom telu do poremećaja u ishrani.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Zašto komentarišemo tuđ izgled?

Zašto mislimo da smo pozvani i prozvani da upoređujemo nečije telo sa svojim i komentarišemo nečiji izgled? "Na taj način nastojimo da se socijalizujemo", kaže Filipa Didrihs, profesor psihologije na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu.

Žene vole da razgovaraju o izgledu.

Istraživanja pokazuju da se uključivanjem u ovakav razgovor žene osećaju kao da imaju nešto zajedničko jedna s drugom, jer društvo pridaje veliku pažnju našem izgledu.

Mršavost je, u gotovo svim društvima, postala krajnji cilj kada su u pitanju lepota, uspeh i sreća. Ovakav način razmišljanja "obećava" da u svima nama postoji mršava osoba koju samo treba izvući na površinu.

Pročitajte još: Jake žene imaju ovih PET osobina, a najvažnija je poslednja!

Mršavljenje je ideal

Ipak, studije pokazuju da su razgovori o vežbanju ili mršavljenju učinili da se žene usredsrede na to kako njihovo telo izgleda, a ne na to šta ono može da uradi. Zato se o njemu uglavnom ne izjašnjavamo pohvalno i stalno procenjujemo i kritikujemo, kako svoje tako i tuđe.

Pohvalite frizuru i odeću, ali...

Komentarisanje nečijeg izgleda, naravno, nema uvek negativne posledice. Na primer, u redu je pohvaliti nečiju odeću ili frizuru, ali kada nekome kažete "Izgledaš odlično. Da li si smršao?", to u stvari znači: "Izgledaš dobro jer si mršaviji".

Pročitajte još: Imaju posebnu simboliku: Deset prelepih imena za JESENJE BEBE

Dakle, pre nego što se nekome obratite rečima "Da li ste smršali?", želeći da mu se na taj način približite, setite se da bi on to pitanje mogao da doživi kao uvredljivo i diskriminatorno. Jer, telo je nešto sasvim intimno, pa je drskost smatrati da neko želi da bude drugačiji od onoga kako sada izgleda.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.