Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Реченице које изговарају прикривени НАРЦИСИ: Јако је тешко уочити њихову манипулативну тактику

Ево које реченице ће вам помоћи да схватите да имате посла са нарцисом

1694772573_narcisi.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

"Никада нисам срео никога попут тебе.”

"Ми смо сродне душе."

Када сте упознали свог партнера, био је драг, шармантан и привлачан. Заљубљени сте или сте већ дуже у вези, али постоје ствари које вас јако збуњују и око којих се не осећате добро. 

За разлику од отворених нарциса, који гласно траже пажњу, прикривени нарциси су тихи и скромни. Када прикривени нарцис почне да плете своју мрежу, невероватно је тешко уочити њихову манипулативну и преварантску тактику. Не можете чак ни да схватите да вас контролишу или манипулишу. Али интуиција вам говори да нешто није у реду.

Једног дана се осећате као да ће вам дати свет, а следећег вам извлаче тепих испод ногу.

Седам реченица које откривају прикривеног нарциса:

1. "Превише си осетљива."

"Ти си луда." „Пређи преко тога већ једном.”
Јесте ли чули ово раније? Нарцис мора да учини да се осећате малим и несигурним да бисте били под њиховом чаролијом. Они почињу тако што циљају на ваше самопоуздање и говоре ружне ствари како би створили сумњу код вас, јер им недостаје емпатија.

Можда сте искусили ситуацију у којој вас је партнер увредио, а када му укажете на то он вам узврати са „Превише сте осетљива“ или „Преболи то већ“.

Дакле, уместо да вас слушају или покушавају да разумеју вашу реакцију, они пребацују кривицу на вас говорећи да сте превише осетљиви или превише емотивни. На тај начин избегавају да преузму одговорност за своје поступке док сеју семе сумње у вама у сопствени разум и валидност осећања.

Да ствар буде још гора, ове коментаре обично прати афективно и привржено понашање што чини интеракцију збуњујућом.

То је класична манипулација. То што одбијате да трпите увреде или емоционално злостављање не значи да сте превише осетљиви.

2. "Само се шалим."

Још један лажни начин да посеје сумњу у вашу перцепцију и доживљај стварности је тако што ће вас исмевати, а затим вам рећи да се „шале“.

Ово је стратегија коју прикривени нарциси користе да би се заштитили јер не воле да прихвате било какву кривицу за своје поступке.

То се често дешава јер циљају на ваше самопоштовање док покушавају да пребаце кривицу. Они су снисходљиви, а циљ је да вас наведу да мислите да сте ви проблем. То их држи у доминацији у односу.

3. "Нисам то рекао."

Прикривени нарцис је веома добар у гаслајтингу, што ствара озбиљан слом у менталном и емоционалном благостању. Када неко пориче оно што је управо рекао, покушава да вас натера да се преиспитате.

Прикривени нарцис је толико убедљив да се више не фокусирате на њих и питате се да ли сте погрешно разумели. Једном када се осетите параноично и престанете да их испитујете, они су постигли свој циљ да се извуку са лажима. Када доводите у питање своју перцепцију стварности или се осећате као да губите разум јер сте толико збуњени, то је гаслајтинг (гаслигхтинг).

Гаслајтинг доводи до анксиозности и руши ваше самопоуздање. Ако сте погођени овом врстом психичких превирања, разговарајте са неким коме верујете, јер ако покушате да разговарате са нарцисом о њиховом понашању, он ће наставити да пориче све јер не преузима одговорност.

4. "Да није било мене..."

"Честитам! Добила си посао!” „Али знаш да да није било мене, вероватно га не би добила."
Прикривени нарциси желе да верујете да су вам потребни. Дакле, они ће говорити ствари због којих ћете помислити да су на вашој страни и да вас подржавају, али у стварности, све је то део њиховог плана да створе лажни осећај сигурности у вези .

Нарциси доживљавају периоде љубоморе, због чега се осећају несигурно. Они ће искористити пријатељство или везу да нахране свој его критикујући вас на прикривени начин, тако да никада не знате да ли сте проблем ви или они. Они желе да се осећају супериорно у односу на вас, а то могу постићи тако што ће вас разбити, а затим поново изградити.

5. „Зар се не сећаш колико смо били добри заједно?“

Док нарцис има тенденцију да буде арогантан и екстровертан, прикривеног нарциса је тешко открити јер су интровертнији и несигурнији. Неки би их могли описати као стидљиве и осетљиве. Дакле, када ствари не иду добро у вези са прикривеним нарцисом, они постају жртве ситуације.

Уместо да се фокусирају на своје недостатке, они ће окривити спољашње ствари или људе.

Ако се свађате око нечега у вашој вези и претите да ћете их оставити, вероватно ћете чути фразе попут: „Били смо добри заједно на почетку“ или „Овакав сам јер су моји родитељи били.... ”

Могли би да вам наговесте да сте себични и да их не разумете, или би могли да играју на „карту невиности“ говорећи вам да нису мислили да ће вас нешто што су урадили повредити. Увек постоји основна тема сажаљевања самих себе и неприхватања одговорности за свој део односа.

6. "Нема смисла то што причаш/Умишљаш."

Када неко жели да вас збуни онда ће радити ствари због којих доводите у питање своје мисли и здрав разум. Ако их суочите са оним што су рекли или урадили, рећи ће вам да нема смисла или да је све у вашој глави.

Ове реплике вас наводе да мислите да ваше мишљење није важно или да немате право гласа у вашој вези.

Да би поентирали, не само да ће одбацити оно што кажете, већ ће вас и прекинути док причате. Ово се обично дешава када се свађате са неким или се сукобљавате са њим због његовог понашања.

У многим случајевима, партнер који манипулише вама покушаће да вас збуни оптужујући вас да сте луди, или ће вас једноставно игнорисати да би добили оно што желе.

7. "Срећна си што ме имаш у свом животу."

Прикривени нарцис није хвалисав и не изгледа грандиозно (барем не стално), али воли да се осећате кривим. Они ће манипулисати вама како би могли да буду доминантни у вези.

Рећи ће да сте срећни што сте са њима јер очекују да им покажете колико су посебни.

Покушавате да успоставите границу у вези, а када саопштавате шта очекујете од њих, они покушавају да натерају да се осећате кривим говорећи вам да вам није стало или да их не волите онолико колико они воле вас.

На крају се осећате кривим и несрећним, а они добију оно што желе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas