Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
породица

Редослед рођења и карактер: Да ли сте старије, средње или млађе дете?

Да ли сте приметили да у породици деца која имају исте родитеље, исти начин васпитања и одрастања, могу бити изузетно различитих карактера?

1663234877_profimedia-0181876843.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Постоји много фактора који утичу на изградњу карактера, а један од њих може бити и редослед рођења у породици.

Овим феноменом бавиле су се психолошке студије, а први који се заинтересовао за то био је психолог АлфредАдлер. Приметио је да редослед рођења деце утиче на то како посматрају свет, понашају се и какве жеље и амбиције имају. Адлер је открио да су старија деца конзервативци, често показују лидерске квалитете, а никако не трпе критику. Статистике показују да су највећи лидери на свету најчешће рођени као прво дете у својој породици.

Прочитајте још: Спавање утиче на карактер? Истраживања открила колико је сна потребно да не бисте постали СЕБИЧНА ОСОБА

То је углавном због односа родитеља према старијој деци. Психолог је објашњавао то на следећи начина - старија деца се од рођења купају у љубави, а када се роди друго дете може се јавити осећај усамљености или недостатка пажње, као и потреба да се боре за своје место. Жеља да буду лидери и највољенији у свом дому чини их јачима, али понекад проворђена деца постају ауторитарни.

Средња деца су амбициозна и имају снажну вољу и ведар дух. Од самог детињства старији им помажу у свему, због чекага и у одралом добу живе са осећајем лакоће. Такође, због тога брже сазревају, али у исто време често постављају себи огромне задатке. Конкуренција приморава средњу децу да траже успех у оним нишама где је старије дете слабије. Због тога, средња деца често постају спортисти, или се нагло урањају у уметност.

Најмлађа деца у породици углавном су најнезависнија. Од детињства су љубимци целе породице, поклања им се посебна пажња, угађа им се, па тако често остају зависни и слаби. Због тога често могу да се упиштају у авантуре, воле опасне и ризичне ствари како би доказали колико су јаки и независни. А могу бити и у другој крајности, чувајући своју зону комфора љубимца, остају у позицији да им увек треба помоћ.

Прочитајте још: Због ових грешака ноћу се боримо са НЕСАНИЦОМ

Истина је да не можемо све људе који су старија, средње или млађа деца генерализовати и ставити у исти кош - свака особа има своје аутентичне црте личности. Ипак, психолог Алфред Адлер је истицао да ћете сигурно неке од наведених особина пронаћи код себе, бар у неком пољу живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas