Oglas
· · Komentari: 0
porodica

Redosled rođenja i karakter: Da li ste starije, srednje ili mlađe dete?

Da li ste primetili da u porodici deca koja imaju iste roditelje, isti način vaspitanja i odrastanja, mogu biti izuzetno različitih karaktera?

1663234877_profimedia-0181876843.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Postoji mnogo faktora koji utiču na izgradnju karaktera, a jedan od njih može biti i redosled rođenja u porodici.

Ovim fenomenom bavile su se psihološke studije, a prvi koji se zainteresovao za to bio je psiholog AlfredAdler. Primetio je da redosled rođenja dece utiče na to kako posmatraju svet, ponašaju se i kakve želje i ambicije imaju. Adler je otkrio da su starija deca konzervativci, često pokazuju liderske kvalitete, a nikako ne trpe kritiku. Statistike pokazuju da su najveći lideri na svetu najčešće rođeni kao prvo dete u svojoj porodici.

Pročitajte još: Spavanje utiče na karakter? Istraživanja otkrila koliko je sna potrebno da ne biste postali SEBIČNA OSOBA

To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj deci. Psiholog je objašnjavao to na sledeći načina - starija deca se od rođenja kupaju u ljubavi, a kada se rodi drugo dete može se javiti osećaj usamljenosti ili nedostatka pažnje, kao i potreba da se bore za svoje mesto. Želja da budu lideri i najvoljeniji u svom domu čini ih jačima, ali ponekad provorđena deca postaju autoritarni.

Srednja deca su ambiciozna i imaju snažnu volju i vedar duh. Od samog detinjstva stariji im pomažu u svemu, zbog čekaga i u odralom dobu žive sa osećajem lakoće. Takođe, zbog toga brže sazrevaju, ali u isto vreme često postavljaju sebi ogromne zadatke. Konkurencija primorava srednju decu da traže uspeh u onim nišama gde je starije dete slabije. Zbog toga, srednja deca često postaju sportisti, ili se naglo uranjaju u umetnost.

Najmlađa deca u porodici uglavnom su najnezavisnija. Od detinjstva su ljubimci cele porodice, poklanja im se posebna pažnja, ugađa im se, pa tako često ostaju zavisni i slabi. Zbog toga često mogu da se upištaju u avanture, vole opasne i rizične stvari kako bi dokazali koliko su jaki i nezavisni. A mogu biti i u drugoj krajnosti, čuvajući svoju zonu komfora ljubimca, ostaju u poziciji da im uvek treba pomoć.

Pročitajte još: Zbog ovih grešaka noću se borimo sa NESANICOM

Istina je da ne možemo sve ljude koji su starija, srednje ili mlađa deca generalizovati i staviti u isti koš - svaka osoba ima svoje autentične crte ličnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno neke od navedenih osobina pronaći kod sebe, bar u nekom polju života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas