Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
гинисов рекорд

Oва Јапанка је најстарија жива особа на свету: Победила је два рака и две глобалне пандемије! (ФОТО/ВИДЕО)

Кане Танака, Јапанка коју су Гинисови рекорди препознали као најстарију живу особу на свету, напунила је у јануару 118 година.

1624447092_kane.jpg
ФОТО: Принтскрин/ Инстаграм/ аневс
Oglas

Танака је рођена 1903. године - године када су пионири ваздухопловства Орвил и Вилбур Рајт ушли у историју завршивши први лет на свету са мотором.

Најтарија жива особа

Живот Кане Танаке

Имала је четворо деце са власником продавнице пиринча за ког се удала са 19 година, и радила је у породичној продавници до своје 103. године. Има петоро унучади и осам праунучади.

Танака је изјавила да планира да обири рекорд и за најстарију особу која је икад живела, за шта јој фали мало више од 4 године живота.

Проживела је два светска рата и шпанску грозницу 1918. године, а њен унук Еиђи је једном приликом изјавио: „Не сећам се да је пуно причала о прошлости ... Веома је напредна у размишљању - заиста ужива у животу у садашњости“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANews (@anews)

Болест
Када је имала 35 година била је тешко болесна и победила је тифус, са 45 година је победила рак, у 103. поново је победила рак. 

Стара је готово колико и модерне олимпијске игре започете 1896. године. Када су олимпијске игре последњи пут одржане у Токију 1964. године, Танака је имала 61 годину. Када се рачунају и летње и зимско издање игара, овогодишње Олимпијске игре биће 49. њеног живота.

Танака сада живи у старачком дому, где се обично буди у 6 сати ујутро и ужива у стратешкој друштвеној игри Отело. Танакина породица, која није могла да је посети 18 месеци током пандемије Ковид-19, рекла је урођена знатижеља и бављење математиком њене тајне у одржавању оштрог ума и здравог тела.

Прочитајте још: Мадам ХЕЛЕНА БЛАВАЦКИ: Необична жена, тајанствених способности, од које је учио и Ајнштајн! (ФОТО)

Стогодишњаци Јапана

Танака никако није једини стогодишњак Јапана. Јапан је прошле године забележио више од 80.000 стогодишњака, према Министарству здравља, рада и социјалне заштите земље - обележавајући 50. узастопни годишњи раст.

Јапан има велики број стогодишњака, а чак 88 одсто су жене.

Године 2020. један на сваких 1.565 људи у Јапану имао је више од 100 година - више од 88% од тога су жене. У Јапану животни век жена износи 87,45 година у поређењу са 81,4 за мушкарце, показали су владини подаци објављени у јулу 2020.

Гинисова књига светских рекорда је 2019. године Танаку потврдила као најстарију живу особу на свету, а сада је свој поглед уперила у још једну рекорд - рекорд за најстарију особу која је икада живела држи Францускиња, која је умрла у 122 години. „(Кане) је рекла да жели да обори тај рекорд“, рекао је Еији Танака, њен унук.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas