Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Симболика ЦРНОГ ВИНА на слави: Има велику улогу у хришћанству и важно значење

Ево шта симболише један од четири незаобилазна елемента на крсној слави

1701849295_Foto-Shutterstock-crno-vino.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Славе су једно од културних нематеријалних наслеђа, које се пуном снагом, жељом и вером обележавају сваке године на територији Србије.

Ипак, поред породичне и веселе атмосфере, насмејаних гостију и велике богате трпезе, дан када један дом обележава славу свеца заштитника, пун је симболике, обичаја и веровања.

Сваки елемент који чини славу има чврсто и битно значење. Тако, поред славске свеће, жита и колача, једна слава не би била могућа без вина.

Вино има велику улогу у хришћанству, а од памтивека је присутно на свакој слави. О његовој симболици нам говори етнолог Снежана Ашанин.

- Позната реченица каже: "На славу се не зове, на славу се долази", што значи да сви који знају коју славу славите, доћи ће да вам честитају. Зато је на вама да их добро угостите и припремите гозбу, али и главна обележја једне славе - славско вино, жито, колач и свећа.

Црно вино је одувек било присутно ка веома важан симбол наше хришћанске религије. Оно стоји, у овом случају на славској трпези и представља Христову крв.

Вино у симболици не стоји самостално. Док је оно Христова крв, славски колач представља његово тело. Када се споје, то значи да је колач освештан и то је знак да слава може да почне, пише Она.рс.

Вино у комбинацији са славским колачем је ту да, пре свега служи породици која обележава славу, а потом и гостима - наводи Снежана.

Када дође на ред крај славе и гашење свеће, тада се поново узима вино и њихме се гаси пламен. Ракија и вино су углавном присутни на свим славама, а она су ту да такође симболизују плодност и берићетност.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas