· · Коментари: 0
светац

Српска православна црква данас слави СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ: Према народним веровањима, данас би требало да испоштујете ове обичаје

Свети Јован Златоусти био је велики реформатор и просветитељ, а неке породице га славе и као крсну славу

1669384756_sveti-joca-zlatousti.jpeg
Фото: СПЦ

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен сећању на Светог Јована Златоустог, великог светитеља и реформатора који је познат и као најчувенији проповедник у историји цркве.

Рођен је у Антиохији 354. године као син војводе. Учио је грчку философију и схвативши грчко незнабоштво, усвојио је хришћанску веру. Крстио га је антиохијски патријарх Мелетија, а мало иза тога и његови родитељи примише крштење.

Свети Јован Златоусти је био цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Он је уједно и аутор књиге "О свештенству", а због својих реторичких способности добио је надимак "Златоусти". Данас се цени у целом хришћанском свету, а наводно је за живота био омиљен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио Свето писмо. 

Прочитајте још: Како се зове ЖЕНКА ОРЛА? Занимљивост коју многи не знају

Свети Јован Златоусти био је велики борац против јеретика, а често је проповедао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

После сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у место Коман у Јерменији где је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим, где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул. 

Овај светац се слави као крсна слава у појединим породицама.

Веровања

Он се сматра једним од најученијих светитеља, па би требало данас да узмете у руке неку књигу и прочитате бар неколико реченица. У неким крајевима Србије још се и данас верује да на данашњи дан жене не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер Јован Златоусти не жели да оне на његов празник раде. Поред тога у неким крајевима постоји веровање да онај ко на данашњи дан прекине нит, тиме угрожава свој живот.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.