Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРПСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ СЕ НАШАО НА ПРЕСТИЖНОЈ ЛИСТИ: Заузео треће место у борби за најукуснији намаз на свету

Још један доказ да је наша кухиња једна од најбољих на свету

1718280140_Foto-Shutterstock-Printscreen-Instagram-tasteatlas.jpg
Фото: Схуттерстоцк, Принтсцреен/ Инстаграм - тастеатлас
Oglas

Најпознатији водич за оцењивање традиционалних кухиња широм света, "Тасте Атлас", објавио је листу топ 50 најбољих намаза и сосева на свету, а чак два спрска специјалитета нашла су се на овој престижној листи.

Високо треће место заузео је домаћи лесковачки ајвар, српски специјалитет од паприка с додатком патлиџана и зачина.

Још један српски специјалитет који се нашао на овој престижној листи је и урнебес, намаз од мрвљеног сира, белог лука и љуте паприке. Урнебес је заузео 25. место.

"Тасте Атлас" ајвар описује као традиционални српски намаз пореклом из лесковачког краја. Како наводе, ајвар се прави искључиво од домаћих сорти црвене паприке као што су домаћа канија, куртовска капија, паланачко чудо.

Паприке се пеку на отвореној ватри, чисте, мељу, осуше и прже полако и ручно. Укус је пријатан и бибераст. Овај ајвар не би требало да садржи делове семенки нити тамне и угљенисане делове кожице паприке које се одвајају током печења.

Прво место заузео је намаз тоум из Либана. Прави се од целих ченова белог лука, који се полако дробе тучком, или се данас једноставно мељу у машини за храну. На крају, у мешавину се додају со и лимунов сок, дајуц́и намазу слани укус и боју слоноваче. Тоум се користи за маринаде, сосове и умаке и може обогатити сваки оброк.

Друго место освојио је намаз Аји цриолло из Перуа. Аји цриолло или салса де аји је зачињена перуанска салса припремљена са комбинацијом жутих ађи чили папричица и уља. Сос је обично пријатно љут, али може да буде изузетно љут, па треба бити опрезан када га први пут пробате.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas