Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АЛЕРГИЈА НА МЕТАЛ: Како да је препознамо и решимо проблем?

Алергија на метал се манифестује у контакту са њим.

1646815017_coins-gce7c370f0_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Алергија на метал је уобичајено стање које погађа 10% до 15% популације и не ради се само о накиту: алергија може бити и на друге ствари које су нам сасвим познате. 

Како да знам да ли сам алергичан на метал?

Ова алергија је као и свака друга. Ћелије коже у контакту са алергеном металом заробљавају његове молекуле, које наше тело доживљава као штетну супстанцу и брзо покреће имуни одговор.

Према америчком Националном институту за здравље, симптоми алергије који настају услед излагања металу обично се јављају 24 до 48 сати након излагања. То може укључивати свраб, црвенило, бол, отицање коже и грозницу на изложеном подручју. У тежим случајевима могу се појавити суве флеке и пликови.

Прочитајте још: Нађите МОТИВАЦИЈУ за неколико минута: 5 трикова који ће вас натерати да се ПОКРЕНЕТЕ

Поред локалних кожних реакција, преосетљивост на метал се може манифестовати у виду фибромиалгије, која изазива бол у мишићима, лигаментима и тетивама, и синдром је хроничног умора.

Који метали најчешће изазивају алергије?

Дерматолог Џон Ентони напомиње да можете бити алергични на било који метал, али алергије се најчешће дешавају када кожа дође у контакт са никлом, кобалтом и хромом.

Ови метали се често користе у легурама са другим металима, на пример, у производњи бижутерије. Метали за које је мање вероватно да ће изазвати алергије укључују бакар, жуто злато, платину, нерђајући челик и сребро 925.

Поред накита, постоји неколико уобичајених алергена на које ретко обраћамо пажњу:

Мобилни телефони

Честа употреба мобилни телефона може изазвати алергијску реакцију јер су хром и никл присутни у скоро сваком уређају. Како бисте избегли осип на лицу, вилици, ушима или рукама препоручује се да користите телефон са слушалицама или разговарате путем спикерфона.

Прочитајте још: Да ли сте икада размишљали о томе да промените свој живот? Ове навике морате ОДМАХ да промените

Дугмад и метални додаци, као што су рајсфершлуси, могу изазвати свраб и црвенило ако сте алергични на метале. Али то не значи да треба одустати од ствари са њима. Мали метални делови одеће који долазе у додир са кожом могу се премазати безбојним лаком. Тако људи са алергијама на метал стварају баријеру између одеће и коже која спречава контакт са алергенима.

Наочаре

Оквири за наочаре могу да садрже никл и кобалт. Због тога, људи који су склони алергијама на метал могу приметити осип или црвенило на кожи када их носе. У овом случају, боље је изабрати оквире од нерђајућег челика и пластике, или чак прећи на контактна сочива.

Лечење алергије на метал

Лечење преосетљивости на метале је строго индивидуално, јер се алергени и реакције могу веома разликовати од особе до особе.

Проблем преосетљивости коже често се може решити избегавањем предмета који изазива реакцију. Ако је дерматитис тежи, ваш лекар може такође да вам препише кортикостероидне креме и масти за смањење локалне упале. Лекар такође може прописати антихистаминике како би додатно смањио алергијску реакцију.

Прочитајте још: Шаљива МОЗГАЛИЦА са скривеном детелином са четири листа тестира КОЛИКО СРЕЋЕ ИМАТЕ у животу

Системске реакције је теже елиминисати, јер су често узроковане имплантатима. Уклањање имплантата се понекад разматра када је доступна неметална замена и може се користити.  

Међутим, ако је алергија изазвана вештачким коленом или куком, замена неметалном варијантом се ретко ради због њене сложености. У овим ситуацијама лечење обично укључује обоје.

Постоје антиалергијски лекови, као и лекови у облику таблета или сирупа, који помажу у смањењу алергијске реакције.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas