· · Коментари: 0
свемир

Шта се дешава са ПЛУТОНОМ? Научници установили планине и океане

Према најновијем истраживању, како се Плутон удаљава од Сунца, полако на њему нестају гасови који га окружују.

1633610180_Depositphotos_84286050_S.jpg
Фото: Депосит

Плутонова ретка атмосфера састоји се углавном од азота са понешто метана и угљен-моноксида. С обзиром на то да на тој планети долази до снижавања температуре, изгледа да то узрокује поновно смрзавање азота при чему долази до губљења атмосфере, пише Сциенце Алерт.

- Научници још од 1988. путем технике окултације прате промене у Плутоновој атмосфери - рекао је планетарни научник Елиот Јанг с института Саутвест Рисерч Институт (СwРИ) у Тексасу.

- Мисија Њу Хорајзонс добила је одличан увид у њену густину током лета 2015. која се до тада удвостручавала сваке деценије. Но, наша запажања из 2018. показују да тај тренд престаје након 2015. - додаје Јанг.

Прочитајте још: Шта кажу истраживања? Да ли су леворуки људи заиста паметнији од десноруких

Планине и океани на Плутону?

Плутонова атмосфера настаје након испаравања леда с површине планете. Овој патуљастој планети потребно је тренутно око 248 земаљских година да направи један круг око Сунца, при чему се чак у једном тренутку приближио нашој звезди на 30 астрономских јединица (АЈ); односно на 30 пута удаљености између Земље и Сунца.

Но удаљеност између Плутона и Сунца ипак расте, при чему тај планет добија све мање Сунчеве светлости и има све ниже температуре. Пораст густине атмосфере примећен 2015. најверојатније је последица топлотне инерције - заостале топлоте заробљене у леду од азота.

- То се на пример догађа када Сунце загрева песак на плажи. Сунчева светлост је најинтензивнија у подне, али песак наставља да упија топлоту током поподнева па је најтоплији у касним послеподневним сатима - рекла је планетарна научница Лезли Јанг са СwРИ-ја.

Прочитајте још: Пет УЗНЕМИРУЈУЋИХ знакова да сте духовно надарени - Ствари које виде и осећају само ПОСЕБНИ људи

Плутон се можда више не сматра планетом, али је ово небеско тело и даље врло интересантно астрономима. Научници су тако последњих година установили да на Плутону постоје планине са снежним врховима, а испод његове површине текући океани.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.