Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта све не смете да радите када ГРМИ кад се нађете напољу или када сте у затвореном? Останите безбедни

Ових седам ствари морате знати

1689592798_shutterstock_281493026.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Као демонстрација сирове снаге природе, грмљавинске олује могу бити невероватан призор за видети. Међутим, оне такође представљају озбиљну опасност, која резултира стотинама повреда и бројним смртним случајевима сваке године. Срећом, ако знате шта никада не смете радити током грмљавинске олује, можете остати сигурни, преноси Бест Лифе.

Грмљавинске олује најчешће су током летњих месеци, захваљујући високом степену влажности. Заправо, 73 посто смрти од удара грома догађа се у јуну, јулу и августу, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). То је зато што су испуњена три кључна услова потребна за стварање грмљавинске олује, објашњава Национална метеоролошка служба: прекомерна влага у ваздуху, атмосферска нестабилност и окидач који покреће атмосферу. Узети заједно, они могу бити катализатор јаке кише, грмљавине, муња, јаких ветрова, па чак и града.

Али, постоји неколико начина на које се можете припремити за јаке грмљавинске олује овог лета, каже амерички Црвени крст. На пример, пријава за хитна упозорења од локалних власти, инсталирање помоћних батерија у вашем дому и израда породичног плана за опасне временске услове могу вам помоћи у хитним случајевима. Међутим, постоји и неколико опасних ствари које би требало потпуно избегавати током грмљавинске олује.

Приближавати се води било које врсте

Вероватно већ знате да вода проводи струју и да је купање на отвореном за време грмљавинске олује опасно. Али, много мање људи схвата да извори воде у њиховим домовима такође могу представљати ризик за њихову безбедност. Према ЦДЦ-у, никада не би требало да се туширате или купате, перете судове или имати било какав други контакт с водом у вашем дому током олује.

‘Муња може путовати кроз водовод зграде. Ризик од муње која путује кроз водовод може бити мањи с пластичним цевима него с металним цевима. Међутим, најбоље је избегавати сваки контакт с водоводом и течном водом током олује с грмљавином како бисте смањили ризик од удара’, пишу здравствене власти.

Користити електронику

Укључена електроника још је један извор опасности током грмљавинског невремена. Зато никада не би требало дирати ништа што је спојено на електричну утичницу, укључујући рачунаре, фиксне телефоне, телевизоре, системе за игре, машине за прање веша, сушилице, шпорете или друге уређаје. Такође, струјни удар може оштетити вашу електронику чак и ако је ваш уређај искључен, напомиње Зениа Платен, представница Тотал Препаре Инц., канадске компаније за приправност у хитним случајевима.

Да бисте ублажили ову опасност, кључно је искључити све небитне електричне уређаје, искључити разделнике и пренапонске штитнике и причекати да грмљавинска олуја прође пре него што их поново употребите’, предлаже Гевин Досон, техничар хитне медицинске помоћи и оснивач Глобал Емергенцy Медицса.

Приближавати се камину

Камини су још један неочекивани извор опасности у дому током грмљавинске олује. ‘Многи камински умеци израђени су од метала и могу проводити струју кроз цели димњак до куће’, каже Платен, ‘Ако је олуја ветровита, требало би да избегавате коришћење камина како дим не би дувао уназад и испунио собу димом’.

Остати напољу

Кад грми, уђите у кућу. Важно је одмах потражити заклон у сигурној згради ако знате да се спрема грмљавинска олуја. Посебно је важно не стајати на повишеним или отвореним просторима где је ваше тело највиша тачка, кажу стручњаци. ‘Муње привлаче високе тачке, а ако сте у пољу, празном паркингу или неком другом широком отвореном простору, можете им послужити као пут до земље’, објашњава Платен. Кад сте у кући, држите се подаље од прозора, врата, тераса и гаража с бетонским подовима јер бетон може проводити струју.

Лежати на тлу

Ако се нађете на отвореном током грмљавинске олује без приступа сигурном заклону, ЦДЦ предлаже да чучнете у ‘положај попут лопте са забаченом главом и рукама преко ушију’. Ако тело држите ниско, мања је вероватноћа да ће вас погодити муња, објашњавају. Међутим, стручњаци кажу да ова препорука понекад може довести до опасне забуне.

‘Што си ниже, то си безбеднији’, уобичајена је сигурносна претпоставка током грмљавинских олуја. Иако је ово замишљено да подстакне појединце да пронађу склоништа у низинама, постаје опасно када се тумачи као ‘сигурност је лежање на тлу’, објашњава Досон: ‘С мокрим тлом или подом који служе као проводник, смртоносне струје електрицитета изазваног муњом могу путовати водоравно у кругу од 6 метара’.

Приближавати се дрвећу

Док вас широки отворени простори могу учинити вероватнијом метом муње, подручја обрасла дрвећем представљају другу врсту претње. ‘Стабла падају или са њих падају гране током олује, што може узроковати велику штету ако падне на некога’, упозорава Платен, ‘Склањање испод дрвећа и ударац је други водећи узрок смрти у грмљавинској олуји’.

Међутим, Досон напомиње да када нема других опција за заклон, најбоље је да се склоните испод најнижег стабла које можете наћи јер постоји најмања вероватноћа да ће га гром погодити. ‘Избегавајте да стојите на корењу, које може проводити електрицитет, и уместо тога стојте на земљи или камену. Носите ципеле и чучните ниско. То вас своди на мању мету’, каже, а преноси Вечерњи лист.

Приближавати се телефонским стубовима или далеководима

Слично дрвећу, телефонски стубови и електрични водови две су уобичајене високе тачке које могу привући муње. ‘Не желите да будете близу кад се то догоди!’ каже Платен, ‘Срушени далеководи могу створити опасно подручје око себе, стога је најбоље да се држите подаље’.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas