· · Коментари: 1
интересантно

Шта заправо значи "СОС"? Знамо да се користи као позив у помоћ, а ево како је настао

Сама реч “СОС” није скраћеница као што највећи број људи мисли!

1634381668_Depositphotos_3807876_S.jpg
Фото: Депосит

Тог 3. октобра 1906. на Радио-конференцији у Берлину СОС је установљен као међународни сигнал за помоћ, уместо до тада најчешће коришћеног ЦеКуДе (ЦQД). Конвецнија је ступила на снагу у јулу 1908.

Сама реч “СОС” није скраћеница као што највећи број људи мисли! Премда постоје предлози да сигнал значи “Саве Оур Схип” (“Спасите наш брод”), “Саве Оур Соулс” (“Спасите наше душе”), па чак и “Сенд Оут Суццоур” (“Пошаљите помоћ”) истина је заправо да реч не значи заправо ништа!

Шта значи "СОС"?

Комбинација СОС је одабрана због једноставног начина слања сигнала Морзеовом азбуком – три кратка – три дуга – три кратка тј. • • • — — — • • •, а не да би представљала слова СОС!

Прочитајте још: Да ли и ви некада причате наглас? Мишљење научника о овој честој појави

То је најкраћа и најједоставнија реч у Морзеовом коду, а избор је начињен и баш због тога што не значи ништа па је могао бити међународно прихваћен.

Сигнал је прво усвојен у Немачкој на Радио-конференцији, а на данашњи дан 1906. године. Остало је забележено и да је први брод који га је употребио тако затраживши помоћ био “Славонија” компаније Кјунард, када је претрпео бродолом на Азорским острвима 10. јуна следеће године.

Као прилог причи треба додати и чињеницу да је СОС заправо само један од знакова који су поморци користили да пошаљу сигнал за помоћ. Дуго се користио и сигнал ЦQД (— • — • — — • — — • •) и он је још неко време постојао паралелно и након усвајања СОС-а као међународног знака за помоћ.

Прочитајте још: Четири мита о спавању у која многи верују: Шта заправо није истина?

Славни Титаник, који је ударио у ледени брег 1912. године, наизменично је слао преко радија сигнале СОС и ЦQД.

Временом је сигнал ЦQД изумро, а СОС је постао универзално прихваћен.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.