· · Komentari: 0
san

Četiri mita o spavanju u koja mnogi veruju: Šta zapravo nije istina?

Znamo koliko je dobar san važan za fizičko i psihičko zdravlje čoveka.

1634326309_Depositphotos_231582690_S.jpg
Foto: Deposit

Nije lako ostvariti svake noći kvalitetan san i probuditi se odmoran, mnoštvo faktora može da pokvari noćnu rutinu. Postoje i mnogi mitovi u koje verujemo, a koji zapravo i nisu baš tačni. Neki od njih mogu da poremete spavanje.

Mitovi o spavanju

Treba da ostanete u krevetu ako se mučite da zaspite

Ispostavilo se da ovo i nije dobra ideja. Nacionalna fondacija za san savetuje da ustanemo iz kreveta, promenimo prostoriju, okrenemo se nekoj opuštajućoj aktivnosti, poput čitanja ili slušanja muzike.

- Ležanje u krevetu pokušavajući uzaludno da zaspimo može da stvori nezdravu vezu između okruženja za spavanje i budnosti - ističu u fondaciji za san.

Alkohol pred spavanje

Ovo je takođe mit. Brojna istraživanja su dokazala da konzumacija alkohola narušava zdrave obrasce sna, a prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje povećaće broj buđenja tokom noći, a takođe negativno utiče na ostatak zdravlja. Pred spavanje možete da popijete šolju čaja bez kofeina.

Izgubljeni san možete da nadoknadite

Nadoknađivanje "izgubljenog sna" tokom recimo radne nedelje vikednom baš i ne možemo da nadoknadimo. Važno je da postoji kontinuitet. Prema studiji harvardske medicinske škole, hronični gubitak sna je gotovo nemoguće nadoknaditi.

Svake godine progutate nekoliko paukova dok spavate

Ispostavilo se da ipak i ovo pripada mitu.

- Uobičajeni kućni paukovi jednostavno nisu zainteresovani za ljude koji spavaju - kažu stručnjaci za spavanje, piše Real Simple.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.