· · Коментари: 0

ШТА ЗНАЧИ ИМЕ СРБИ? Једна од НАЈСТАРИЈИХ словенских речи, постоји ЈОШ ЈЕДАН народ који се зове КАО МИ

Значење имена Срби потиче још из наше прапостојбине

1632738405_srbi.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

О историји Србије пре Немањића писали су само страни историчари.

Први који је оставио податке о нама био је византијски цар Константин Порфирогенит у 10. веку у својим списима „О народима“.

Тек у „Летопису попа Дукљанина“ у другој половини 12. века, појављује се први домаћи историјски запис на словенском језику.

То је историја далматинских Словен (Срба и Хрвата) од сеобе до под крај 12. века. У првом делу Летописа налазе се сачуване приче и легенде, а у завршном делу је хроника збивања у Дукљи у 11. и 12. веку.

У њој се о далматинским Словенима говори као о једном народу, Срби и Хрвати као народ уопште се не спомињу, али се спомињу Србија и Хрватска.

Срби су тек почели о себи да пишу од времена Светог Саве и Стефана Првовенчаног, а обоје започињу историју нашег народа од свог оца Стефана Немање.

О периоду пре Стефана Немање о нашем народу ми можемо говорити само из извора туђих писаца, или на основу појединих историјских извора.

СРБИ И ЛУЖИЧКИ СРБИ

Етимологија имена Срби није објашњена. Према писањима Ф. Конта то је једно од најстаријих и најархаичнијих имена у словенском свету. Највероватније је донето из старе прапостојбине. Једна занимљивост је да Срби нису једини народ који носи то име. Наиме, постоје још и Лужички Срби, који су језички сасвим другачији од балканских Срба.

Немци их називају Сорбен, а нас Сербен, док они себе називају исто као што и ми називамо себе- Серби.

Са друге стране, нас називају Јужни Серби.

Ако сте се некада питали ко су Лужички Срби, ево одговора:

Лужички Срби остатак су некада врло моћног народа који је живео на подручју источне Немачке и Пољске, о чијој величини говори и чињеница да је граница између словенских и германских племена у доба Карла Ввеликог (9. век) називана лимес сорабуцус (српска граница).

Име СРБИ

Код античких писаца име Срби јавља се и пре појаве Словена на историјској сцени . Код грчког писца Птоломеја, Срби се спомињу као сарматски народ настањен између североисточног Кавказа и реке Волге.

Име Срби било је познато још из Карпата у старој словенској прадомовини. Помиње се у Полабљу, Великопољској и приморју. Одржало се и данас као име словенског становништва у источној Немачкој (Лужички Срби).

Сама реч „Срби“ извођена је из лезгијског израза „сур“ (човек) и наставка за множину „би“ (људи, народ). У новије време изводи се из речи „пасерб“ (сродник), а тумачи се и као савезник, пријатељ, друг. Именом Срби обележава се и у античким изворима становништво словенског порекла које је захватало простор од реке Цетине на западу до Ибра на истоку и Боке Которске на југоистоку.

Територија коју су насељавали Срби називала се, по античким изворима, „Крштена“ и „Некрштена Србија“. Романи су српско становништво називали Сцлавус (Славус), Арбанаси Скје, а Мађари Расциани, Рассиани, Расзок (по називу Рашке).

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.