Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стари СРПСКИ обичаји за обележавање крсне СЛАВЕ: "Боље је да човек не слави, него да слави наопако"

Свештеник објаснио како треба да прославите своју крсну славу

1694946359_shutterstock_2090302738--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Крсна слава је међу Србима уобичајена ствар. Прославља се у кругу породице уз најближе пријатеље и фамилију. Свечана трпеза је сада већ уобичајена ствар у свим крајевима, али оно без чега слава заправо не може да прође и што сваки домаћин мора да обезбеди су славска свећа и колач.

Међутим, постоји обичај да се слава прославља у кафани уз музику, а ево шта о томе мисле православни свештеници. 

– То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није место у ресторанима, кафанама, није место уз музику, него једноставно да славимо како приличи православном вернику. Треба прославити без претеривања, јер смисао славе и није у претеривању у јелу и пићу, него у духовном расположењу, пре свега у доласку у цркву да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву – рекао је протојереј-ставрофор Љубивоје Радовић за РТС.

Он је додао да огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља. Указао је да су некада домаћини дворили славу, гости су седели и били на обеду, а домаћин је стајао и није желео да седне, поштујући светитеља кога прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом.

- А ми хоћемо да ту атмосферу пренесемо у кафану, то једно с другим не иде. Боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима - истакао је Радовић.

- Славили су наши преци у рововима, у највећим оскудицама, страдањима и патњама. Било на који начин, али никако нису дозволили да се прекине слављење крсне славе - закључио је Радовић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas